Ernæring

Ekspert forklarer de rigtige grunde til en tørlagt januar

Tørlagt januar er en udfordring, hvor deltagerne dropper alkohol i den første måned af det nye år. For nogle er det en tid til at “nulstille” sig psykologisk og fysiologisk efter en højtid med masser af sprut og alkohol, for andre er det måske den første del af et forsæt om at begynde at drikke mindre alkohol. To år med afbrudt lockdown og restriktioner har haft en indvirkning på folk, og det er muligt, at en stigning i isolation, stress og ensomhed har resulteret i, at mange bruger alkohol for at klare sig.

Den tørlagt januar er en god mulighed for at starte det nye år med et klart hoved og udvikle et sundere forhold til alkohol.

Fordele ved tørlagt januar

1. Generel forbedring af helbredet

Dit generelle helbred kan forbedres, og du kan begynde at føle dig bedre tilpas. Drikkeri og binge drinking kan have mange negative bivirkninger, f.eks. forringet søvnmønster, og det kan også øge risikoen for visse sygdomme. At afholde sig fra at drikke alkohol i en måned kan kun være til gavn for dig, selv om du ikke vælger at holde op for altid.

En observationsundersøgelse offentliggjort i British Medical Journal (2018) fulgte moderate til tunge drikkere, der afholdte sig fra alkohol i en måned, og fandt forbedringer af deres helbred.

2. Forbedring af dit forhold til alkohol

Hvis du er bekymret over dit forhold til alkohol og føler dig sløv på grund af overdreven alkoholforbrug, kan tørlagt januar være en nyttig mulighed for at revurdere, hvordan du har det på et psykologisk, fysisk og socialt plan.

3. Forbedret søvn og forpligtelse til at motionere

At gå i seng på et fornuftigt tidspunkt og ikke være sent oppe og drikke kan føre til mere (og bedre) søvn. Dette har den ekstra fordel, at du føler dig mindre groggy, hvilket kan føre til en større tilslutning til din træningsrutine, så du får endorfinhittet.

4. Stærkere immunforsvar

At være beruset kan akut undertrykke immunfunktionen – hvilket gør dig mere sårbar over for patogener – og kronisk drikkeri kan føre til inflammatoriske reaktioner i hele kroppen. Selv en enkeltstående aften med meget alkohol kan hæmme din krops evne til at bekæmpe infektioner i op til 24 timer.

5. Færre kalorier

Hvis du drikker flere drinks om ugen, kan en anden fordel ved tørlagt januar være et fald i dit samlede kalorieindtag. En standard alkoholholdig drink indeholder typisk omkring 150-200 kalorier, men det får os ikke til at føle os mere mætte, da det ikke indeholder nogen mikronæringsstoffer. Disse er kendt som “tomme kalorier”. Alkohol får også kroppen til at tro, at den er mere sulten, end den egentlig er, ved at opregulere sulthormoner og nedregulere mættende signalering.

6. Forbedret beslutningstagning

Alkohols evne til at svække dømmekraften kan få dig til at træffe impulsive madvalg, der lyder godt på det tidspunkt. Det er nok rimeligt at sige, at vi alle sammen er blevet fristet af en McDonald’s på vej hjem efter en aften i byen. Og det er ofte ikke bare en portion til én, men tre! Det er let at indtage mere, end vi har brug for efter et par drinks, men det kan være medvirkende til, at vi føler os nedtrykte dagen efter.

7. Forbedrede tankemønstre

Alkohol forstyrrer hjernens kommunikationsveje og kan påvirke den måde, hjernen fungerer på. Disse forstyrrelser kan ændre humør og adfærd og gøre det sværere at tænke klart, og hvis man holder en pause fra alkohol, kan det føre til forbedret hukommelse og kognition.

Er det nødvendigt at droppe alkohol for at tabe sig?

Ernæring

Er det nødvendigt at droppe alkohol for at tabe sig?

Er det helt slut forbud med drinks?

2020-07-18 11:17:08Skrevet af Jamie Wright

6 tips til at gøre tørlagt januar til en succes

1. “Ude af øje, ude af sind

Når du forsøger at bryde en vane, kan det at fjerne ting fra synet være med til at reducere miljømæssige udløsende faktorer og gøre livet lidt lettere. Så tag øllene ud af køleskabet, og sæt vinen bagerst i skabet for at mindske fristelsen.

2. Sørg for afbalancerede måltider i løbet af dagen

Vælg en kombination af fiberrige kulhydrater og protein. Regulering af blodsukkeret er nøglen i løbet af dagen, da du er mere tilbøjelig til at få lyst til alkohol, når blodsukkeret er lavt. Snacks, som du kan have, omfatter yoghurt og frugt, en håndfuld nødder med et glas mælk eller en skive toastbrød med et æg på.

3. Bliv eksperimenterende med mocktail opskrifter

Der findes så mange lækre mocktail opskrifter derude, som kan ramme plet, hvis du har trang til noget.

4. Udforsk ikke-alkoholrelaterede coping strategier

Hvis alkohol bruges som en coping metode, kan en fuldstændig fjernelse af alkohol, når du ikke kan klare dig, resultere i, at du føler dig lav, håbløs og isoleret. Når du keder dig eller føler dig lav, kan du overveje ikke-alkoholrelaterede coping strategier som f.eks. at føre dagbog, tegne, tage et varmt brusebad, få frisk luft eller lytte til musik.

5. Få en ansvarlighedspartner

Forskning viser, at det at have nogen til at holde dig ansvarlig er en god måde at sikre, at du holder dig til dine mål og ikke “giver efter” for trangen.

6. Bland din rutine

Hvis du drikker en drink for at afstresses hver dag efter arbejde, hvorfor så ikke overveje at stoppe ved fitnesscenteret på vej hjem i stedet? Denne enkle ændring i rutinen kan gøre underværker for at hjælpe dig med at modstå eventuelle trangtilstande og ændre dine vaner til det bedre!

Kort fortalt

Efter vores mening er der kun få ulemper ved at deltage i tørlagt janaur. Selv hvis du kun holder op med at drikke i en måned, kan det give langsigtede sundhedsmæssige fordele ved at fungere som et springbræt til at genoverveje dit overordnede forhold til alkohol. Og hvis måneden går godt, og du vælger at skære betydeligt ned eller stoppe med at drikke for altid, er det også en succes. Det handler om, hvordan du har det – i dit hoved og i din krop – og hvad du har lyst til at gøre. Skål!

12 nemme måder at øge proteinindtaget på

Ernæring

12 nemme måder at øge proteinindtaget på

Øg dine makroer uden besvær.

2021-12-10 17:43:30Skrevet af Claire Muszalski

¨

Derfor Er Kulhydrater Ikke Farlige | Forskellige Typer & Fordele

Ernæring

Derfor Er Kulhydrater Ikke Farlige | Forskellige Typer & Fordele

2021-04-16 12:00:11Skrevet af Liam Agnew

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Jenaed Gonçalves Brodell

Skribent & Ekspert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabsmand. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter og har erfaring inden for pædiatrien. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.


  1. Health risks and benefits of alcohol consumption. (2000). Alcohol research & health : the journal of the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, 24(1), 5–11.


Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her