Ernæring

Hvad sker der i kroppen, når man skærer ned på koffein?

I dag er mange af os afhængige af koffein for at få os igennem dagen, men hvis du ønsker at skære ned, så undrer du dig måske over, hvilken effekt dette kan have på din krop. Kunne du virkelig gå uden dit koffeinfix? Her er, hvad man kan forvente, når man får koffein.

Hvad er koffein?

Koffein er et centralnervestimulerende middel, der findes naturligt i te, kaffe og bønner fra kakaoplanten. For nylig er det masseproduceret kunstigt eller isoleret fra naturlige kilder for at blive inkluderet i produkter som pre-workout, energidrikke, læskedrikke, tyggegummi og meget, meget mere.

Det er det mest anvendte psykoaktive stof på verdensplan, med nogle rapporter om op til 90% af de voksne, der regelmæssigt indarbejder det i deres daglige tidsplan.1 Brugere rapporterer regelmæssigt oplevelser med øget trivsel, lykke, energi, årvågenhed og omgængelighed.2 Koffeinbrug har også været forbundet med øget træningsevne, recovery og kropssammensætnings resultater.3 

Dog er højere doser eller doser ud over en persons egen individuelle tolerance (som vil variere afhængigt af, hvor længe nogen har brugt koffein til kropsstørrelse og andre faktorer) er forbundet med angst, nervøsitet og mavebesvær.4

Hvorfor ville du droppe koffein?

Der er flere grunde til, at nogen ønsker at droppe koffein. Bortset fra de tidligere nævnte bivirkninger af akut overforbrug, har kronisk koffeinoverforbrug været forbundet med afhængighed, irritabilitet, træthed, dårlig søvn, mulige kardiovaskulære og perinatale problemer og endda humørsvingninger.5

Koffeinafhængighed kan være utrolig svær at bryde, da brugen af koffein også vil undertrykke abstinenssymptomerne, hvilket betyder, at det eneste pusterum fra at føle sig så forfærdelig er at indtage mere koffein; et giftigt bæger, hvis der fandtes sådan et5

Hvad man kan forvente, når man prøver at komme fri fra koffein

Jo længere du har brugt koffein, og jo større vil de doser, du er vant til, forudsige, hvor svært det er at droppe det. Som nævnt kan koffeinafhængighed medvirke, og dette kan gøre det særligt vanskeligt at komme videre fra din daglige dosis kaffe.

Det anslås, at symptomer på koffein nedtrapning kun skal vare mellem to og ni dage, hvor symptomernes maksimale intensitet forekommer 24–51 timer efter, at koffein er skåret fra.5

Abstinenssymptomerne ved koffeinafholdenhed kan omfatte mange af de samme symptomer på koffeinafhængighed; angst, hovedpine, deprimeret humør, irritabilitet, rysten og lav energi.5

Sådan afvænner du fra koffein med succes

Det er vigtigt at bemærke, at afvænning fra koffein ikke nødvendigvis kræver, at du tager en kold tyrker, og det kræver heller ikke fuldstændig afholdenhed. Du kan simpelthen se på at reducere den mængde koffein, du får hver dag, hvis du føler, at du bliver afhængig, eller hvis det føles for stort et indtag.

Som nævnt er der masser af fordele ved koffeinbrug, det er bare at være opmærksom på, når brugen bliver afhængighed og træffe et bevidst valg, om du hellere vil undgå eller reducere koffeinindtag baseret på de mulige bivirkninger i forhold til dig som individ.

Her er nogle af vores bedste tip til afvænning med succes …

1. Få nok søvn

Tilstrækkelig søvn er vigtig, da du måske oplever øget træthed og lav energi fra reduktionen af koffein. At have dårlig søvnrytme vil kun øge dette og kan gøre det vanskeligere at modstå den eftermiddagskoffein for energi.

2. Væskeindtag

Dehydrering, ligesom dårlig søvn, kan forværre symptomerne på koffein nedtrapning (såsom hovedpine, træthed og dårligt humør). Sørg for at du drikker rigeligt med væske og opnår en tilstrækkelig hydrering (som let måles ved at overvåge tissefarve – strågul til klar er det, du sigter mod!).

3. Undgå en kold tyrker

Langsom afvænning kan gøre denne proces meget lettere. Fuldstændig afholdenhed vil føre til meget mere alvorlige symptomer og kan i sidste ende føre til, at du hopper lige tilbage på overforbrugsvognen.

4. Afvæn gradvist

Planlæg trinene i din afvænningsproces. Hvis du drikker fem kopper kaffe om dagen, skal du skære ned til fire i et par dage den uge, derefter fire hele den følgende uge, derefter tre i en uge og så videre. Gå i dit eget tempo – et, som du er fortrolig med og kan opretholde.

5. Prøv koffeinfri

Et koffeinfrit alternativ til kaffe kan give dig noget af den samme “følelse”, hvis du er en sædvanlig kaffedrikker uden tilsætning af koffein. Især ses de tilknyttede sundhedsmæssige fordele ved kaffeindtag også i koffeinfri drikkegrupper, så det kan være lige så gavnligt for dit helbred.

6. Genoplad dine “batterier”

Uanset om det er at komme ud, gå i fitness, tilbringe tid med en elsket eller spille spil med dine venner online, er det vigtigt at afsætte tid til dig at genoplade dine egne batterier eller deltage i aktiviteter, der øger dit energiniveau, når du afvænner fra koffein.

Du ønsker at give dig selv mulighed for at kunne levere din egen energi uden brug af koffein til at hjælpe!

7. Skift din pre-workout

Pre-workout er normalt forbundet med høje doser koffein, og mens koffein kan have en gavnlig effekt på ydeevnen, er der også andre ingredienser, der giver ydelsesfordele (såsom beta-alanin og kreatin). Se vores Caffein free pre-workout ud, der giver dig det boost, du har brug for, uden nødvendigheden for at fylde det med koffein.

Kort fortalt

Koffein kan være lige så vidunderligt som det kan være skadeligt afhængigt af, hvordan vi indarbejder og bruger det i vores liv.

For nogle kan det være et godt tidspunkt at overveje at afvænne deres koffeinindtag, især hvis de ikke har lyst til at være afhængige af det eller indtager en mængde, der kan være skadelig for deres helbred i det lange løb.

Selvom afvænning kan være vanskelig, begynder symptomerne på koffein nedtrapning efter de første par dage at blive bedre. Vi anbefaler, at du langsomt afvænner, prøv ikke-koffeinholdige alternativer, får tilstrækkelig søvn og hydrering, sparer tid til selvpleje og motion og endda bytter dit tilskud for at hjælpe dig med at afhjælpe koffein afhængighed!

Udeblivende effekt af pre-workout? Tid til at forny din koffein tolerance

Kosttilskud

Udeblivende effekt af pre-workout? Tid til at forny din koffein tolerance

Plus, hvordan du får dit pump uden koffein.

2019-08-05 12:21:26Skrevet af Jennifer Blow

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Juliano, L. M., & Griffiths, R. R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated featuresPsychopharmacology176(1), 1-29.

2. Meredith, S. E., Juliano, L. M., Hughes, J. R., & Griffiths, R. R. (2013). Caffeine use disorder: a comprehensive review and research agendaJournal of caffeine research3(3), 114-130.

3. Goldstein, E. R., Ziegenfuss, T., Kalman, D., Kreider, R., Campbell, B., Wilborn, C., … & Wildman, R. (2010). International society of sports nutrition position stand: caffeine and performanceJournal of the International Society of Sports Nutrition7(1), 1-15.

4. Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The safety of ingested caffeine: a comprehensive reviewFrontiers in psychiatry8, 80.

5. Sajadi-Ernazarova, K. R., Anderson, J., Dhakal, A., & Hamilton, R. J. (2020). Caffeine withdrawal. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

6. Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomesbmj359.Jamie Wright

Jamie Wright

Forfatter og ekspert

Jamie Wright har en kandidatgrad i human ernæring og en BSc i sport og træningsvidenskab, og arbejder nu med flere organisationer samt driver sin egen private praksis for at hjælpe enkeltpersoner med deres ernæringsmæssige mål. Han er akkrediteret med Association for Nutrition og hjalp hundreder af klienter, fra mødre derhjemme til internationalt konkurrerende atleter, og arbejder inden for evidensbaseret, holistisk ernæringsprogrammering for at nå deres sundheds- og fitnessmål. Ud over at drive sin praksis bidrager Jamie regelmæssigt til det ernæringsfelt, der præsenterer og skriver på dets mange facetter. Han har haft sin forskning præsenteret på den britiske fedme-kongres såvel som oversøiske konferencer og har skrevet flere e-bøger, mens han bidrager til andre (herunder velgørende sportsorganisationer). Hans forskning har koncentreret sig om vægtstyring såvel som sports / træningspræstation og tilskud. En massiv sportsnød, ivrig fitness-gænger og elsker alle hunde relaterede ting, Jamies mål med at dele den erfaring og viden, han har fået fagligt og professionelt, er at give en kilde til klarhed i den enorme mængde af ""forkert information og støj"", der findes inden for sundheds- og fitnessbranchen.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her