Kosttilskud

Få pæn og sund hud med collagen | Det mystiske kosttilskud

Collagen er nok et af de største navne i kosttilskudsverdenen, sammen med omega-3 og kreatin. Men på trods af denne status er det stadig en lidt ukendt størrelse.

Endnu en gang er ernæringsekspert og ernæringsforsker Richie Kirwan til stede for at hjælpe med at stryge rynkerne ud og fortælle os, hvad videnskaben siger – og ikke siger – om collagentilskud.

Hvad er det?

Collagen er faktisk det mest almindelige protein i vores krop, tro det eller ej. Det skyldes, at det er et strukturelt protein, og det findes i hud, negle, væv og knogler. Men før du bliver alt for begejstret, skal det påpeges, at collagen stort set ingen fordele har for muskelopbygning.

Men hvordan kan et protein ikke virke til at hjælpe med at opbygge muskler? Jo, collagen er ikke en komplet proteinkilde, hvilket betyder, at det ikke indeholder alle de essentielle aminosyrer, som den menneskelige krop har brug for. I dette tilfælde er det tryptofan.

Derudover er det stort set ubrugeligt til at stimulere muskelproteinsyntesen, eller MPS for dem, der kender til det. Dette er processen for vækst og reparation af muskelvæv.

Hvis du leder efter et produkt til at hjælpe med det, er det bedre at prøve disse …

Selvom det ikke spiller nogen rolle i MPS, betyder det ikke, at det er ubrugeligt. Faktisk er det vigtigt og afgørende for sund hud, væv, negle og knogler.

Og der er også dårlige nyheder for veganere. Collagen kommer kun fra animalske kilder – det udvindes fra knogler og bindevæv og fremstilles i kosttilskud. Der er i øjeblikket kun få bredt tilgængelige muligheder for vegansk collagen. Nogle muligheder forsøger at efterligne aminosyreprofilen og andre næringsstoffer, som man mener er nødvendige for at producere collagen, men det vil ikke have de samme fordele som at indtage selve collagenet.

Hvad bruges collagen til?

Bare fordi dine kosttilskud ikke direkte hjælper dig med at opbygge muskler, betyder det ikke, at du skal boykotte dem.

Der er en række undersøgelser, der viser, at collagen kan være nyttigt til at reducere ledsmerter.

Men hvorfor er lidt af et mysterium – forskerne er blevet ladt i stikken af nogle fordele, som de endnu ikke kan forklare.

Der er ingen kendte årsager til, hvorfor collagen skulle hjælpe med at reducere opfattede ledsmerter eller forbedre hudens elasticitet og reducere udseendet af rynker, men der synes at være en vis sammenhæng.

Skal du bruge det?

Det afhænger af dit mål. Hvis du ønsker at opbygge muskler, så absolut ikke. Der er langt mere nyttige produkter, du kan bruge.

Men hvis du har ledsmerter eller ønsker at forbedre din huds udseende, kan du prøve det i et par måneder og se, om det hjælper.

Kort fortalt

Collagen er lidt af et mysterium, men hvis du tror, at det virker for dig, så skader det ikke. For at opsummere, så bidrager det ikke til muskelvækst og -reparation, men det ser ud til at virke for hudens sundhed og reducere ledsmerter. Det er bare grundene til, at forskerne måske vil klø sig i hovedet i et stykke tid endnu – lad os håbe, at de har stærke, sunde negle.

Hvad er collagen protein? Hvilke fordele har det?

Kosttilskud

Hvad er collagen protein? Hvilke fordele har det?

Er collagen det rette for dig?

2020-04-25 06:06:00Skrevet af Claire Muszalski

Er vegansk kollagen lige så godt som animalsk kollagen?

Kosttilskud

Er vegansk kollagen lige så godt som animalsk kollagen?

Hvordan veganere nu kan mærke fordelene ved at supplere med kollagen.

2021-03-04 09:55:41Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her