Ernæring

Sådan lever og spiser du mere bæredygtigt

Vi har alle set effekten af global opvarmning på vores planet på førstehånd i dette år, så det er ikke underligt, at så mange af os er ivrige efter at træffe mere bæredygtige valg af mad.

At være mere bæredygtig er ikke så svært, som du måske frygter, det kan faktisk være utrolig let at implementere og kræver kun et par ændringer her og der for at sætte din fod i bæredygtighedsdøren!

Her er vores bedste tips til at komme i gang med at spise og leve mere bæredygtigt.

spise mere bæredygtigt

1. Spis flere planter

Det kan virke som om alle dine venner bliver veganere, men der er god begrundelse bag det med hensyn til planeten og bæredygtighed.

For det første optager planter mindre plads end dyr. Vidste du, at husdyr optager 80% af vores verdens landbrugsjord, men alligevel kun giver os 20% af de kalorier, vi spiser?1

For det andet bruger planter meget mindre vand, end det tager at dyrke, vaske og rengøre kød, herunder vask af udstyr og vanding af det foder, som dyrene har brug for at dyrke.2 Mens det ser ud til, at vi har en uendelig forsyning af vand, en højere global befolkning betyder en større efterspørgsel efter vand, hvilket øger konkurrencen om vores vandforsyning.

2. Tjek din fisk

Hvis du spiser fisk, skal du kontrollere, om det er bæredygtigt opdrættet. Hvis du har valgt vilde fisk, skal du kigge efter det blå Marine Stewardship Council (MSC) -symbol.

Mange lande leverer lovgivning omkring fiskeri, hvilket forhindrer risikoen for overfiskeri, så fisk kan fortsætte med at opdrætte i en hastighed, der giver os mulighed for at fortsætte fiskeriet. Dette er en del af MSC’s certificering, der sikrer, at fisken håndteres med omhu og fanges i en hastighed, der er bæredygtig i forhold til miljøet.

3. Kend dit affald

Dette er et varmt emne i øjeblikket! Affald er en faktor, der påvirker dit bæredygtige fodaftryk lige så meget som oprindelsen af ​​din mad. Vores valg af mad er en del af en bæredygtighedscyklus, og det inkluderer vores affalds endelige destination.

Vælg mad, der ikke er pakket – det kan være lettere for dig at gøre dette på et landmands marked (se tip nr. 4). Mange supermarkeder tilbyder nu genanvendelig emballage til fx frugt og grønt.

Hvis du ikke kan gå emballagefri, skal du kigge efter emballage, der kan genbruges eller bruges af dig selv. Kan du bruge den mælkekarton til en kunsthåndværksaktivitet på en regnvejrsdag? Hvad med at bruge den store peanut butter bøtte som en blomsterpotte?

4. Køb lokalt

Dette kan være vores nemmeste tip! At købe lokalt dyrket mad betyder, at den kilometertal, din mad har gennemført, reduceres dramatisk. Bonuspoint, hvis du kan gå eller cykle med din mad for at komme hjem.

Ikke kun vil du hjælpe miljøet, men din mad bliver mere frisk og smagere såvel som i sæsonen!

5. … eller dyrk din egen mad!

Gå ikke i panik, du behøver ikke at være naturligt grønne fingre for at sætte flueben på denne fra listen. At dyrke din egen mad har aldrig været lettere. Ved hjælp af vækstposer og startpakker plus letlæselige guides og et udvalg af værktøjer på markedet garanterer vi, at du har dine egne tomater, courgetter, pak choi og æg, før du ved af det!

Begrænset ikke-genanvendelig emballage, mad, som du kan dyrke for at imødekomme dine behov, og en sund hobby til at få dig i bevægelse, hvad mere kan du ønske dig af din mad?!

Kort fortalt

Du behøver ikke tage højde for alle vores tips og mere med det samme for at være en bæredygtighedsstjerne. Tag en ombord ad gangen, så du ikke bliver overvældet, og du vil leve og spise et mere bæredygtigt liv på ingen tid.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Ritchie, H. (2017) How much of the world’s land would we need in order to feed the global population with the average diet of a given country?. Available at: https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets (accessed 25th August 2020) 

2. Mekonnen, M.M. and Hoekstra, A.Y. (2010) ‘The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products’, Value of Water, 48(1). Shannah Hatch

Shannah Hatch

Forfatter og ekspert

Shannah Hatch begyndte sin karriere inden for ernæring efter at have deltaget i et Farm to Fork-workshop. Hun arbejder i øjeblikket som diætetisk supportarbejder og leverer ernæringsvejledning og support inden for sundhedssystemet. Shannah har tidligere arbejdet med at skabe nye kosttilskudsprodukter til lancering og hentet ideerne fra ide til handling. Hendes mest behagelige læringsoplevelser inkluderer skyggearbejde af andre sundhedsfagfolk og deltage i samtaler om en række emner, som f.eks. Forbindelsen mellem vores kost, kvindelige hormoner og sport. Shannah har deltaget i mange frivillighedsmuligheder, herunder arbejde med fødevarebanker, førende workshops for sportsernæring og deltagelse i prøveundersøgelser. Hun håber at fortsætte med at gøre en forskel i branchen, uddanne og samarbejde med andre for at opmuntre til god ernæring. I sin fritid nyder Shannah klatring, løb og prøver at sætte en melodi sammen på klaveret.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her