Kosttilskud

Dicalciumfosfat | Fordele, bivirkninger og anvendelse

Hop direkte til:

dicalciumfosfat

Hvad er dicalciumfosfat?

Dicalciumfosfat er et vandopløseligt salt, der normalt kommer i form af et farveløst, hvidt stof. Kommercielt er det kendt som et fødevaretilsætningsstof, gødning og buffermiddel.

For sundhed og fitness søges der tilskud af dicalciumfosfat til den rolle, de spiller i produktionen af ATP (adenosintrifosfat), som er et højenergimolekyle, som din krop har brug for til energi.

Det er en topkilde af kalium og fosfor. Det er her, fosfatdelen kommer ind. Fosfat er en ladet partikel, der indeholder mineralet fosfor. Din krop har brug for dette for at være i stand til at vedligeholde, reparere og genopbygge dine sunde tænder og knogler. Ikke kun dette, men fosfat får dine muskler til at trække sig sammen og fungere som de skal.

Anvendelser af dicalciumfosfat

Det bruges ofte til de egenskaber, der gør det effektivt som emulgator, stabilisator og teksturerede middel. Selvom det betragtes som sikkert, er nogle overbeviste om, at det har potentielt farlige helbredseffekter.

I fødevareindustrien fungerer dicalciumfosfat som et effektivt buffermiddel og chelateringsmiddel, som også kan anvendes til gærføde, emulgerende salt og et synergistisk middel til antioxidation. Yderligere til dette kan dicalciumfosfat findes på mange etiketter på grund af dets anvendelse som et fødevaretilsætningsstof. Dens rolle her er at sænke syreniveauet i forarbejdede fødevarer sammen med at sænke natriumniveauerne i oste med lavt natriumindhold. Det bruges også som en stabilisator i ikke-mejeriprodukter, for at forhindre koagulation.

Det er også spiseligt og bruges til sundhedsmæssige fordele som et næringsstoftilskud og som en proteinstabilisator i træningsdrikke og pulverblandinger.

Fordele med dicalciumfosfat

Med et hurtigt blik er den primære fordel ved dicalciumfosfat, at det er en praktisk kilde til kalium, som bidrager til din normale muskelfunktion. For vægtløftere, bodybuildere og atleter kan kosttilskud af dicalciumfosfat være nyttigt af flere grunde.

1. Kan øge energien i træning

For det første kan den bruges i energitilskud til træning, der kræver længere perioder med arbejde uden hvile, såsom langdistanceløb, teamsport, højintensiv intervaltræning og vægtløftningssessioner i udholdenhedsstil. Det gør det ved at støtte genopretningen af ​​dine muskler, hvilket betyder en bedre restitutionsrate og evnen til at gøre flere løft. Imidlertid tyder beviser på, at resultaterne af dicalciumfosfat tilskud kan variere baseret på individuelt respons og den specifikke tillægsprotokol.1

For at opsummere forbedrer dicalciumfosfat udholdenhed ved at øge din krops effektivitet i at transportere ilt til dine muskler og dermed hjælpe energiproduktionen. Dette er særligt effektivt til højintensitet og særligt anstrengende øvelser såsom tunge løft og sprints.

2. Hjælper med at øge dit indtag af kalium

Kalium er et af de syv essentielle makromineraler, hvoraf din krop kræver mindst 100 mg dagligt for at understøtte dens nøgleprocesser tilstrækkeligt. Mens det er muligt at opfylde dine behov fra kostkilder som frugt, grøntsager, fisk og kød, kan tilskud af kalium hjælpe med at øge dit daglige indtag. Et sundt indtag af kalium mindsker din risiko for slagtilfælde, sænker dit blodtryk, beskytter dig mod tab af muskelmasse, bevarer din knoglemineraltæthed og reducerer risikoen for nyresten.

Bivirkninger

Dicalciumfosfat er erklæret “generelt anerkendt som sikkert (GRAS)” af U.S. Food and Drug Administration (FDA). Nogle foreslår dog stadig, at supplementet skal håndteres med forsigtighed, især for mennesker med allerede eksisterende sundhedsmæssige forhold.

Oven i dette rejser en artikel, der blev offentliggjort i “Deutsches Arzteblatt International” i januar 2012, spørgsmålet om, at fosfatadditiver i kostkilder er potentielt problematiske for mennesker, der har betingelser, der kræver, at de begrænser deres fosforindhold.

Den type fosfor, der findes i dicalciumfosfat og andre fødevaretilsætningsstoffer, absorberes lettere end den slags, der naturligt findes i fødekilder, så det kan potentielt hurtigt øge fosforindholdet for meget hos mennesker, der spiser en masse forarbejdede fødevarer, der indeholder disse tilsætningsstoffer.

Selvom dicalciumfosfat betragtes som et sikkert supplement, er der nogle kendte bivirkninger, som for det meste er forbundet med langvarig brug. Dette skyldes, at brug af tilskuddet over en længere periode kan forårsage ubalance i fosfaterne i din krop, hvilket resulterer i følgende bivirkninger:

  • Hovedpine
  • Forstoppelse
  • Forvirring
  • Hyperfosfatæmi
  • Kvalme
  • Svimmelhed
  • Opkast
  • Diarré

Du bør altid kontakte en læge, hvis du har nogen forbehold om et supplement, du overvejer. Hvis du tager dicalciumfosfat for dets sundhedsmæssige og ydeevne fordele, herunder energiproduktion og udholdenhed, skal du kontrollere, om det er den rigtige mulighed for dig, og om et alternativ muligvis er tilgængeligt. Hvis din kost indeholder nok kalium, kan der være andre kosttilskud, der er mere passende til dine træningsmål.

For eksempel, hvis det er øget energi og muskelfunktion til korte udbrud af aktivitet og kraft, du ser på, kan du prøve kreatin, BCAA eller vores pre-workout.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er dicalciumfosfat?

Dicalciumfosfat er et vandopløseligt salt, der søges efter sin rolle i produktionen af ATP, et molekyle, som din krop bruger til energi.

Hvad er fordelene ved dicalciumfosfat?

Det er en stor kilde til kalium, der er afgørende for at bidrage til normal muskelfunktion. Det understøtter også genopretning af muskler, hvilket gør den ideel til udholdenhedsatleter.

Hvad er bivirkningerne af dicalciumfosfat?

Bivirkninger forbundet med langvarig brug af dicalciumfosfat kan omfatte hovedpine, forstoppelse, arteriel afstivning, forvirring, kvalme og svimmelhed.

Havremælk | Hvad er det? Hvad er fordelene? Skal du drikke det?

Ernæring

Havremælk | Hvad er det? Hvad er fordelene? Skal du drikke det?

Alt om dette cremede mejeri alternativ.

2019-03-11 10:00:42Skrevet af Monica Green

24 sunde meal prep opskrifter til muskelopbygning og fedttab

Sunde Opskrifter

24 sunde meal prep opskrifter til muskelopbygning og fedttab

Gør dit liv nemmere, sundere og mere struktureret med meal prep.

2022-01-15 13:00:13Skrevet af Jennifer Blow

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Peeling, P., Binnie, M. J., Goods, P. S., Sim, M., & Burke, L. M. (2018). Evidence-Based Supplements for the Enhancement of Athletic Performance, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism28(2), 178-187.


Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her