Kosttilskud

L-Tyrosin | Fordele, anvendelse, dosering og bivirkninger

Din krop består af milliarder af byggesten, der fungerer sammen for at gøre dig i stand til at fungere effektivt. En sådan bestanddel er aminosyren N-acetyl L-tyrosin. Der er en række grunde til, at du måske vil supplere med L-tyrosin, men også nogle faktorer, du bør overveje på forhånd.

Så skal du tage dette tilskud? Lad os bryde det ned.

Vil du komme direkte til sagen?

Hop direkte til:

Hvad er L-Tyrosin?

Det er en naturligt forekommende, ikke-essentiel aminosyre, hvilket betyder, at din krop naturligt absorberer tyrosin fra mad.

Det er udviklet i din krop fra phenylalanin, en anden aminosyre. L-Tyrosin spiller en vigtig rolle i din krops produktion af neurotransmittere (kemikalier, der transmitterer nerveimpulser) som dopamin og noradrenalin.1

Tyrosin findes i mange fødevarer, herunder magre proteiner såsom kylling, æg, fisk og fuldkornshavre samt mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt.

L-Tyrosin

Hvad er forskellen mellem N Acetyl L-Tyrosin og L-Tyrosin?

Tyrosin findes i to hovedformer – N Acetyl L-Tyrosin og L-tyrosin. Forskellen mellem dem er deres biotilgængelighed, hvilket i det væsentlige betyder, hvor let kroppen kan bruge den.

N Acetyl L-Tyrosin er mere vandopløselig, men det har en lavere konverteringsfrekvens i din krop, og mere af det er nødvendigt. Derfor er L-Tyrosin den mest anvendte form til tilskud.2

Fordele ved L-Tyrosin

1. L-Tyrosin kan forbedre dit humør

Da L-Tyrosin er en forløber for det ‘feel good’ hormon dopamin, er det blevet foreslået, at tyrosin kan hjælpe med dårlige humør.

Hos raske individer er der tegn på, at tyrosin under stressede forhold, dvs. udsættelse for ekstrem kulde i et antal timer, kan forhindre humøret i at dale for meget.4 Det er uklart, om disse fund kan anvendes på den normale daglige levevis. Men hvis du gennemgår en særlig stressende periode, kan L-Tyrosin hjælpe med at forhindre udtømning af catecholaminer, hvilket igen kan hjælpe med at forhindre dit humør i at falde for lavt.1

2. L-Tyrosin kan øge træningskapaciteten i varmen

Øget tilgængelighed af dopamin har vist sig at øge træningstolerancen under høje varmeforhold.

I en undersøgelse, der undersøgte effekterne af tyrosin under cykling i 30-graders varme, blev det fundet, at de med tyrosintilskuddet i gennemsnit var i stand til at opretholde cykling 15% længere.5 Disse resultater blev imidlertid kun fundet i en undersøgelse, og resultaterne i det store og hele er ufuldstændige.2

Baseret på dette kan L-tyrosintilskud være værd at overveje i varme sommermåneder, hvis du træner / konkurrerer i et varmt klima, men forvent ikke mirakuløse præstationsforbedringer.

3. Kan forbedre hukommelsen og den kognitive evne under stressede situationer

Under akut stress, såsom temperaturændringer og søvnmangel, er der tegn på, at tyrosin kan forhindre en udtømning af anti-stress catecholaminer såsom dopamin.1

Virkningerne afhænger dog af, hvor stressende situationen er, og om den er stressende nok til at nedbryde catecholaminer. Så det kan betyde, at det ikke er så effektivt i daglige situationer.

L-Tyrosin

Anvendelse af L-Tyrosin

L-Tyrosin kan bruges til forbedret opmærksomhed og fokus.

Det har vist sig at være effektivt i dette ved at hjælpe din krop med at klare den skadelige virkning, som stress kan have på din krop i ekstreme, stressende miljøsituationer. På grund af sin rolle i produktionen af ​​dopamin er tyrosintilskud blevet undersøgt for at se, om det forbedrer humøret.

Som tidligere påpeget er resultaterne blandet med forbedringerne, der tilsyneladende kun finder sted under stressede forhold, såsom udsættelse for kolde temperaturer. For eksempel er der beviser for, at tyrosintilskud hos dem, der boede i Antarktis i lange perioder, hjalp med at forhindre nedsat humør.7

Baseret på dette kan tyrosin være værd at overveje, hvis du finder dit humør dalet i kolde vintermåneder.

Som et supplement til sportspræstationer kan det hjælpe med at forbedre evnen til at bevæge sig selv i ekstrem varme.5 Imidlertid er beviserne igen blandede.

Da det er en forløber for stoffer som adrenalin, noradrenalin og dopamin (som har potentiale til at hjælpe med at fremskynde stofskiftet), er det blevet foreslået, at det kan bruges til at kaste kilo af og forbrænde kalorier. Desværre er der meget begrænset forskning, der understøtter denne påstand.

Bivirkninger

Langvarig tilskud af tyrosin ser ud til at være sikkert hos raske individer.1 For dem, der lider af visse medicinske tilstande, kan der dog være bivirkninger.

Så det er vigtigt at konsultere med din læge, inden du supplerer med tyrosin.

L-Tyrosin

L-Tyrosin dosering

Beviset er i øjeblikket begrænset til den optimale dosis tyrosin med den passende dosis, afhængigt af dine grunde til at supplere.

I undersøgelsen varierer doser fra 500 mg til 12 g om dagen.1 Det er dog usandsynligt, at doser på over 1 g om dagen ikke giver yderligere fordele, så som en generel vejledning er en supplerende dosis mellem 0,5 g og 1 g passende for de fleste.1

Kort fortalt

Tyrosin er en naturligt forekommende, ikke-essentiel aminosyre, som kan suppleres sammen med en afbalanceret kost for alle, der er involveret i en langsigtet fysisk træningsplan. Det er også en forløber for thyroxin og triiodothyronin. Det er kendt som et vægttabstilskud og også en stemningsregulator, som kan hjælpe med symptomer på sæsonbetinget affektiv lidelse.

Men det er altid vigtigt at konsultere med din læge, inden du supplerer, for at sikre at det er en god mulighed for dig.

Hvad er maltitol og er det sikkert?

Ernæring

Hvad er maltitol og er det sikkert?

Find ud af, hvad der kunne komme i din eftermiddags pick-me-up.

2021-01-20 14:05:59Skrevet af Monica Green

Gaming kosttilskud | Forbedre dine gaming skills

Kosttilskud

Gaming kosttilskud | Forbedre dine gaming skills

Disse kosttilskud kan tage dine gaming skills til næste niveau.

2020-11-08 12:26:12Skrevet af Monica Green

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine

supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive

demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi:

10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.

2. Hoffer LJ, Sher K, Saboohi F, Bernier P, MacNamara EM, Rinzler D. N-acetyl-

L-tyrosine as a tyrosine source in adult parenteral nutrition. JPEN J Parenter

Enteral Nutr. 2003 Nov-Dec;27(6):419-22. doi:

10.1177/0148607103027006419. PMID: 14621123.

3. Gelenberg AJ, Wojcik JD, Falk WE, Baldessarini RJ, Zeisel SH, Schoenfeld

D, Mok GS. Tyrosine for depression: a double-blind trial. J Affect Disord. 1990

Jun;19(2):125-32. doi: 10.1016/0165-0327(90)90017-3. PMID: 2142699.

4. Banderet LE, Lieberman HR. Treatment with tyrosine, a neurotransmitter

precursor, reduces environmental stress in humans. Brain Res Bull. 1989

Apr;22(4):759-62. doi: 10.1016/0361-9230(89)90096-8. PMID: 2736402.

5. Tumilty L, Davison G, Beckmann M, Thatcher R. Oral tyrosine

supplementation improves exercise capacity in the heat. Eur J Appl Physiol.

2011 Dec;111(12):2941-50. doi: 10.1007/s00421-011-1921-4.

6. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. Neuro-Cognitive Effects of Acute Tyrosine

Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in Healthy Older

Adults. eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018

7. Palinkas LA, Reedy KR, Smith M, Anghel M, Steel GD, Reeves D, Shurtleff D,

Case HS, Van Do N, Reed HL. Psychoneuroendocrine effects of combined

thyroxine and triiodothyronine versus tyrosine during prolonged Antarctic

residence. Int J Circumpolar Health. 2007 Dec;66(5):401-17. PMID:

18274206.

8. DiFrancisco-Donoghue J, Rabin E, Lamberg EM, Werner WG. Effects of Tyrosine on

Parkinson's Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Mov Disord Clin

Pract. 2014;1(4):348-353. Published 2014 Oct 23. doi:10.1002/mdc3.12082Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her