Kosttilskud

Multivitaminer er ikke altid nødvendige

Multivitaminer. De findes i mange forskellige former og størrelser, og du kan finde dem i stort set alle supermarkeder, apoteker og onlineudbydere. Det er sandsynligt, at du ikke er fremmed for dem. Du har måske gode minder om dine forældre, der har fortalt dig om vigtigheden af at tage dine multivitaminer. Sjove forældre gav ofte deres børn en frugtagtig gummivariant. Hvis du havde forældre som mine, fik du bare en tabletversion. Jeg er slet ikke bitter …

Nå, men i sin seneste video fortæller ernæringsekspert og ph.d.-forsker Richie Kirwan alt om supplementverdenens “all rounder” kosttilskud. Som altid fortæller han dig ikke, hvordan du skal leve dit liv – han vil bare have dig til at træffe informerede valg.

Hvad indeholder en multivitamin?

Multivitaminer kan være lidt af en joker. De kan indeholde en hvilken som helst blanding af vitaminer, mineraler og endda andre stoffer i stort set alle de doser, som producenten har valgt. Selv om der ikke findes nogen fast opskrift, er der retningslinjer, som skal følges, især RNI – eller reference næringsstofindtag.

I Storbritannien indeholder hvert multivitamin tilskud normalt nok af hvert næringsstof til at give dig 100 % af RNI. Det er dog værd at huske på, at vi alle har forskellige behov for vitaminer og mineraler. Voksne kvinder har f.eks. brug for mere jern end mænd. På grund af dette er RNI normalt fastsat på et niveau, der dækker 95 % af befolkningens behov for næringsstoffer.

Oplysningerne om vitaminer og mineraler for mikronæringsstofferne vil sandsynligvis være anført på bagsiden af beholderen, hvor det oplyses, hvor meget af hvert mikronæringsstof kosttilskuddet indeholder – normalt i milligram og mikrogram – og som en procentdel af RNI. Mængden af hvert vitamin og mineral i kosttilskuddet er lille, men det er fordi din krop ikke har brug for så meget – derfor kaldes de mikronæringsstoffer.

Har du egentlig brug for dem?

Det øjeblik, som I alle har ventet på. Grunden til, at du klikkede på denne artikel. Har du faktisk brug for multivitaminer? Svaret: Nej.

*GISP*

Okay, det er lidt dramatisk. Og hold dine heste, for det er ikke slutningen af videoen. Hvis du har en velafbalanceret kost, du spiser nok kalorier, og du ikke begrænser nogen fødevarer eller fødevaregrupper, så har du sandsynligvis ikke brug for en multivitamin. Du får allerede alt det, du har brug for, fra din kost.

Men hvis vi ser på befolkningsdata i Storbritannien, kan vi se, at det er almindeligt, at folk har mangel på nogle næringsstoffer, især calcium, jern, zink, D-vitamin og B12-vitamin. Dette skyldes ofte ubalancerede eller restriktive kostvaner. Hvis en person f.eks. ikke spiser rødt kød, er der større sandsynlighed for, at vedkommende har jernmangel. På samme måde vil en person, der ikke spiser mejeriprodukter, have større risiko for at få calciummangel.

Det er ikke overraskende, at veganere oplever et højere niveau af mangel end resten af befolkningen, da de reducerer mange af kostens kilder til vitaminer og mineraler. Så veganere skal være mere proaktive for at nå deres RNI.

Et kalorieunderskud kan også medføre, at du reducerer dit vitamin- og mineralindtag, hvilket øger sandsynligheden for at få mangel på visse næringsstoffer.

D-vitamin

Richie siger, og vi citerer: “Hvis du har en afbalanceret kost, får du sandsynligvis alle de næringsstoffer, du har brug for.” Nå, men nu vil han gerne stå tilbage for sit ord og slå os med nogle sandheder om D-vitamin.

5 fødevarer med højt indhold af D-vitamin

Ernæring

5 fødevarer med højt indhold af D-vitamin

Det er ikke kun solskinsvitaminet.

2022-01-19 18:44:20Skrevet af Jamie Wright

Den bedste kilde til D-vitamin er nemlig ikke mad – det er solen. I Danmark er det overskyet og regner ofte, så det er næsten umuligt for folk at nå deres RNI-niveau. Svaret? Tilskud.

Der er andre vitaminer og mineraler, som er svære at få fat i. Din krop har brug for en masse calcium og magnesium, så det er almindeligt at have mangel på disse. Og i en multivitamin er det sjældent, at mængden af disse næringsstoffer svarer til 100 % af dit RNI, så det kan være værd at supplere dem separat.

Kort fortalt

Så nu har du fået fakta. Men hvad skal det være? Stoler du på, at din kost er afbalanceret nok til at opfylde dit behov for vitaminer og mineraler? Eller vil du fylde dine støvler med multivitaminer i den nærmeste fremtid?

Hvis du er bekymret for mangeltilstande, er det som altid værd at konsultere en ernæringsekspert for at få professionel rådgivning, da ernæring ikke er noget, der passer til alle.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her