Træning

Hvad er HIIT? Oplev fordelene og øg din forbrænding

Er HIIT det nye sort?

Med mindre du har levet under en sten eller uden instagram, hvilket stort set er det samme, så har du nok ikke kunne undgå at lægge mærke til HIIT trenden. Stort set hvor du kigger hen, så er der folk, der virkelig roser og er fortaler for denne form for cardio. HIIT er baseret på korte, men super intense øvelser, men er denne type af cardio rent faktisk dette værd?

Vi har talt med Abigail Stacey Instagram, en fysiolog ved Nuffield Health, der har en bachelorgrad i sportsvidenskab, for at blive klogere på denne trending form for træning.

HIIT træning og fordele

Hvad er HIIT?

Først og fremmest, lad os til at starte med være klar over, hvad det er, vi taler om her. HIIT eller Høj Intensitet Interval Træning er en form for træning, der indebærer, at du giver dig 100% fra start til slut under hurtige, intense øvelser efterfulgt at korte pauser.

Dybest set er det cardio, der får din puls i top og derved nærmest sprænge igennem fedtet.

Hvor lang tid bør en HIIT træning vare?

Dette er nok et af de største salgsargumenter omkring HIIT som træningsform. Ja, det kræver en kæmpe indsats, og ja det betyder, at du skal presse din krop til det yderste, men når det er sagt, så er det hele overstået på kortere tid.

“Den maksimale tid for HIIT kan variere, men 30 minutter er den absolutte maksimale anbefalede varighed. Alt over det kan øge risikoen for skade. ”

Det kan bogstaveligt talt være overstået i løbet af få minutter, og det kan udføres alle steder, så nu er der ikke undskyldninger for ikke at nå ned i centeret for at træne.

Når det kommer til øvelserne inden for en HIIT-træning, går de fleste generelt til en 2: 1 eller 3: 1 tilgang, hvilket betyder 40/45 sekunder fuld træning til 20/15 sekunders hvile. Nogle vælger at have en “aktiv” hvileperiode i stedet for at stoppe helt op. Dette kan være en let bevægelse som at gå eller jogge på stedet.

HIIT træning og fordele

Fordele ved HIIT

1. Det er helkropstræning

Mange af de øvelser, der udgør grundlaget for en HIIT-træning, bruger alle de store muskelgrupper i kroppen, og maaaan du kommer til at mærke det. Brug af eksplosive bevægelser i øvelser som jumping squats sprints, burpees, mountain climbers og jumping lunges får virkelig hele din krop til at arbejde hårdt, ikke mindst dit hjerte og puls.

2. Det booster dit stofskifte

HIIT er måske overstået hurtigt, men effekten heraf er langvarige, som forklaret af Abigail.

“HIIT øger den termogene effekt i kroppen, hvilket øger varigheden af den tid, du forbrænder kalorier i løbet af dagen.”

Derfor, at tage tid til en hurtig HIIT træning inden arbejde om morgen, hvilket kun betyder, at du skal stå 15 minutter tidligere op end normalt, er en fantastisk måde at sparke dit stofskifte i gang til resten af dagen.

3. Bekvemmeligt

Okay, vi har allerede berørt dette, men det er værd at gentage. Hvor mange træningsprogrammer kan du færdiggøre på under 30 minutter, uanset hvor du er, uden noget nødvendigt udstyr? Og vi taler effektivetræningsprogrammer, folkens.

4. Det får dig i form hurtigere

At gøre HIIT til en del af din træningsplan kan bidrage til at forbedre andre områder af din træning, ifølge Abigail.

“Det har vist sig gennem mange studier, at HIIT kan forbedre den generelle fysiske ydeevne, fordi HIIT træning kan stimulere både de aerobiske og anaerobe systemer, mens steady state træning kun udnytter det aerobe system. Det betyder, at din krop kan opbygge udholdenhed og fungere bedre i alle dine øvelser og træninger, uanset hvad de er.”

Er HIIT egnet for begyndere?

Hvis du er helt ny i træningsverdenen eller er ved at genoptræne efter en skade, så bør du starte ud med lettere træning med mindre intensitet. Herefter kan du gradvist bygge formen op til HIIT.

Abigail siger, at der er en simpel måde at teste på, om du er klar til at tage udfordringen op:

“Du bør kunne opretholde 65-75% af din maksimale hjertefrekvens i 30 minutter, før du starter med HIIT. Dette kan forudsiges ved beregning af 220 minus din alder. Fx hvis du er 25 år gammel, vil din maksimale hjertefrekvens være omkring 220 – 25 = 195.”

Hvis du har en medicinsk tilstand, der sandsynligvis vil blive forværret af hurtigt øget hjertefrekvens, bør du altid konsultere din læge først.

HIIT træning og fordele

De sidste gyldne ord

Så, det er det grundlæggende i denne intense træningsform. Det er ikke ligefrem en tur i parken, men hvis det er noget, du er villig til at give et forsøg, så kan alle fordelene sagtens overskygge og veje mere end den brændende fornemmelse af burpees.

Det er super nemt at blande og sammensætte øvelserne, så når du har fået et godt tag om det, så er det en fantastisk måde heLauren Dawes

Lauren Dawes

Forfatter og ekspert

Lauren har en kandidat i engelsk litteratur oprindeligt fra syden. Hun har altid elsket at svømme, og så har hun få øjnene op for vægttræning. Derudover giver hun sig tid til fordybelse for at forbedre hendes zen på hendes ugentlige hot yoga time.

I weekenden plejer hun at lave mad eller spise en lækker brunch, og hun nyder at prøve nye opskrifter med hendes roomies - især fordi de forsøger at ryste SU-menuen af sig bestående af pasta. Først og fremmest er hun fast overbevist om at leve i balance mellem træning og et glas gin.

Få mere at vide om Laurens erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her