Træning

Hvilke træningsformer er godt for mental sundhed?

Fysisk træning kan hjælpe med at forbedre den enkeltes mentale sundhed ved at lette en reduktion i angst, depression, negativt humør og forbedre selvværd og kognitiv funktion. En eller anden form for fysisk træning anbefales til alle personer på grund af de mange positive fysiske og mentale fordele, der kan opnås.

Hvordan hjælper fysisk aktivitet med mental sundhed og velvære?

Som mennesker er vi bygget til at bevæge os. Fysisk træning kan bidrage til forbedringer i mental sundhed, da det letter frigivelsen af endorfiner og hormoner, der får dig til at føle dig godt tilpas. Mens psykiske problemer ofte er komplicerede og komplekse, kan fysisk træning hjælpe med at mindske i det mindste nogle negative følelser ved at hjælpe med at håndtere stress, forbedre selvværd og forbedre søvnkvalitet og varighed, hvilket igen har yderligere positive virkninger.

At dedikere noget tid mod din fysiske sundhed og fitness kan også føre til dannelse af positive vaner, der yderligere forbedrer din mentale sundhed, såsom forbedret ernæring og bedre søvnkvalitet, timing og mængde.

Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, som er kemikalier, der interagerer med receptorer i din hjerne for at reducere din opfattelse af fysisk smerte. Dette svarende til veje stimuleret af opioider. Dette betyder, at anstrengende eller langvarig fysisk aktivitet vil hjælpe dig med at føle dig fysisk tilpas (selvom du måske føler dig lidt mere udfordret, når DOMS rammer dig den følgende dag!).

Motion frigiver serotonin, dopamin og noradrenalin, som alle spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​dit humør. Regelmæssig fysisk træning kan hjælpe med at øge koncentrationen af ​​disse kemikalier i din hjerne og hjælpe dig med at opretholde et mere konstant og stabilt positivt humør.

Deltagelse i fysisk aktivitet frigiver kortisol, kroppens ’stresshormon’. Mens du måske tidligere har hørt, at dette er dårligt for dig (hvilket det kan være, hvis niveauerne forbliver kronisk høje), slår du regelmæssigt i fysisk træning kroppens reaktion på kortisol. Dette betyder, at når kortisol frigives på andre tidspunkter i dit liv, er der reduceret skadelige virkninger på din krop, da det vil have tilpasset sig til at håndtere cortisol bedre på grund af træning.

Motion pumper blod til hjernen, som kan hjælpe dig med at tænke mere klart og forbedre din hukommelse. Dette kan have en positiv indvirkning på ting som depression og andre negative sindsstemninger.

Hvilke øvelser er bedst for mental sundhed?

1. Gå eller løb

Gå og løb er former for steady-state træning, der øger din puls i en længere periode, hvilket udfordrer og udvikler dit hjerte-kar-system. Der er mange forskellige faktorer, der bidrager til, hvordan denne type træning kan hjælpe med at forbedre din mentale sundhed, såsom at være udendørs / i naturen og udsat for dagslys, hvilket har vist sig at forbedre mental sundhed og også søvnkvalitet, øge din kondition og ændre din kropssammensætning, hvilket kan resultere i forbedret selvtillid, og de frigiver endorfiner, der fungerer som et kemisk belønningssystem i din hjerne, hvilket får dig til at føle dig godt til mode.

Ikke at glemme det sociale aspekt (hvis du er i stand til at komme ud med en træningspartner). Derefter giver det en vis socialisering og pusterum fra, hvad der ellers kan være en relativt afsondret lockdown for nogle enkeltpersoner.

Hvis du kører solo, kan det være det perfekte tidspunkt at fokusere på mindfulness-aktiviteter – kun med fokus på din krops bevægelse og vejrtrækning, hvilket i sidste ende hjælper med at håndtere stress og rydde dit sind.

2. Styrketræning

Styrketræning tilbyder mange af de samme fordele som løb, såsom frigivelse af endorfiner, forbedring af din selvtillid ved at forbedre dit kropsbillede, og det kan også give en god måde at socialisere på (selvom vi anerkender, at dette kan være lidt mere begrænset end normalt på øjeblikket).

Det er usandsynligt, at du træner meget styrketræning udenfor i sneen, men denne form for træning hjælper stadig din søvn ved at hjælpe med at forbedre kvaliteten og mængden af søvn, du får – hvilket betyder, at du faktisk vil restituere bedre til mere træning!

3. Holdsport 

Du bemærker muligvis en tendens nu, men ja, deltagelse i teamsport kan også lette alt det ovenstående; komme ud, eksponering for dagslys, frigivelse af endorfiner, socialisering, øget selvværd og forbedret søvnkvalitet. Deltagelse i teamsport kan være vanskeligt at opnå i øjeblikket af åbenlyse grunde, men selvom du nyder mere solo-sportsgrene som vægtløftning eller løb, er det værd at blive involveret i en lokal klub, da følelsen af ​​fællesskab kan hjælpe dig med at holde din fornuft i skak.

Deltagelse i en lokal klub til din yndlingssport kan endda være det løft, du har brug for til at tage de næste skridt i din træning, da de ofte er fyldt med dygtige mennesker fuld af viden og trænere klar til at dele information – og progression i din sport kan igen hjælpe med følelser af selveffektivitet og forbedret selvværd.

4. Yoga

Aktiviteter som yoga kan være mere private og afslappede, eller det kan være hvad du vil have det – at praktisere mere udfordrende former for yoga, mere beslægtet med styrketræning eller endda ved at slutte sig til et samfund for socialisering. Yoga er den perfekte aktivitet til at øve opmærksomhed, så fokuser på din vejrtrækning og kroppens bevægelser, idet du ignorerer alt andet – dette hjælper med at reducere stress og forbedre klarheden i dit sind.

Kort fortalt

Fysisk træning giver adskillige fysiologiske fordele, der hjælper med at forbedre en persons mentale sundhed, hvilket igen kan resultere i dannelsen af andre positive vaner såsom forbedret kost, søvn timing, øget eksponering for dagslys og social interaktion – som alle er bevist med at bidrage til forbedringer i mental sundhed.

Forløb i din sport eller træning kan give en fornemmelse af det daglige formål og tilbyde noget at arbejde hen imod, selv når det ser ud til, at der ikke er meget at se frem til i øjeblikket.Scott Whitney

Scott Whitney

Forfatter og ekspert

Scott udviklede en lidenskab for sport og performance gennem at konkurrere i langdistanceløb og bouldering inden studiet på universitetet. Scotts akademiske resultater inkluderer en BSc-hons i sportsterapi og en MSc-grad i styrke og konditionering. Han er også medlem af The Society of Sports Therapists and CIMSPA. Tidligere har han arbejdet med amatører og elite atleter, lige fra universitetsidrætshold til elite rugbyliga atleter og Team GB roere. Han arbejder i øjeblikket med forskellige fitnesscentre i udvikling og levering af træningsprogrammer for amatøratleter og fitness folk. Mens passive behandlinger forbliver i hans arsenal som sportsterapeut, bruger Scott sine evner til at fremme fysisk aktivitet for at bekæmpe fedme, lændesmerter og andre sportsskader og samtidig sørge for programmer til atletisk udvikling. Som nyuddannet bestræber Scott sig på at få erfaring, hvor det er muligt med rådgivning og deling af viden undervejs. Han mener, det er vigtigt at praktisere det, du prædiker om, så i hans fritid, praktiserer Scott olympisk vægtløftning og nyder at være aktiv udendørs i al slags vejr, skønt han stadig mener, at det er vigtigt at give god tid til sociale aktiviteter.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her