Ernæring

Ernæringsekspert gennemgår de bedste og værste diæter i 2020

2020 har været året for mange underlige og vidunderlige begivenheder; fra at skulle hilse på folk med albuen, til at blive bedt om ikke at gøre det, til at tilpasse sig til at være låst inde i sit hus i flere måneder. 

Mens verden i sig selv er blevet et fremmed sted i år, ophører ernæringslandskabet aldrig med at forbløffe med sine seneste rater af diæt “revolutioner”. 

Mens den absolut bedste diæt er den, der opfylder alle dine behov og er specifik for dig, skal vi dække de mest populære diætstrategier i 2020 og give en ærlig gennemgang af, hvorfor du måske eller måske ikke vil overveje at give dem et go. 

gode og dårlige diæter

De “værste” kostvaner i 2020 

Selvom det at sige at noget er det “værste”, er det lidt måske lidt sarkastisk (da stort set alle diæter har tendens til at føre til en revision af al sundhedsadfærd), men hvad vi faktisk mener er, at disse diæter luftes på siden af at være restriktive og muligvis skadelige  lang sigt for et godt forhold til krop og mad.  

De fleste vil også være uholdbare på lang sigt og har meget lidt tanke bag de konstant skiftende krav til vægtændring / fremmelse af sundhed. 

Kødspiser

Kødspisende diæt er en restriktiv diæt, der kun inkluderer kød, fisk og andre animalske fødevarer som æg og visse mejeriprodukter. Det udelukker alle andre fødevarer, herunder frugt, grøntsager, bælgfrugter, korn, nødder og frø. Ja, du læste det rigtigt. 

Skaberen, Shawn Baker, hævder, at det vil afhjælpe stemningsproblemer og hjælpe dig med vægttab og vægthåndtering. 

Mens en sådan diæt med højere proteiner som denne vil være gavnlig for vægtstyring og regulering af blodsukkeret, gør de meget restriktive principper for denne fremgangsmåde det til et stort “no no“. 

Vi er sikre på, at vi ikke behøver at gå længere end at sige, at enhver diæt, der aktivt fremmer begrænsningen af frugt og grøntsager, er en diæt, der fortjener at blive dumpet. 

kødspiser

Raw Food  

Raw food diæt indebærer at spise hovedsageligt uforarbejdede, plantebaserede og helst økologiske fødevarer. Nogle tilhængere af kosten inkluderer endda ikke-plantebaserede fødevarer, såsom æg og mejeriprodukter, og indtager dem også rå. 

Tilhængere af denne diæt mener, at madlavningsprocessen ødelægger madens næringsindhold såvel som de enzymer, der er afgørende for fordøjelsen. 

Nogle næringsstoffer kan gå tabt, hvis du tilbereder en bestemt mad på en bestemt måde, men madlavning forbedrer generelt næringsstoffernes biotilgængelighed, så vi rent faktisk kan drage fordel af dem. 

Men hvad med enzymerne? Altså, forskere hævder, at de enzymer, der findes i mad, er mere til gavn for den givne kilde, ikke nødvendigvis for at hjælpe os med at fordøje den nævnte mad. 

Derudover producerer vi tilstrækkelige mængder enzymer til at nedbryde fødevarer, og dette reguleres sandsynligvis af vores krop som svar på det, vi spiser. Der synes næsten ikke at være nogen indvirkning på madlavningsprocessen på vores krops evne til at nedbryde og fordøje fødevarer tilstrækkeligt. 

Raw food

DNA-diæter 

Du har måske set testvirksomhederne sprede sig over hele det sociale medielandskab, der bruger DNA-testkits til at give dig den “perfekte” diæt i overensstemmelse med dine gener. 

Mens der bestemt skal udføres mere arbejde inden for dette område, før vi definitivt kan sige, at disse genbaserede kostvaner er relativt ineffektive, skal der i samme forstand gøres mere arbejde, før vi kan validere brugen af dem. 

Undersøgelser af dette har vist, at forskellige mennesker reagerer meget forskelligt på de samme diæter. Men en undersøgelse af dette på tvillinger, tydeligvis med samme DNA, viste, at selv identiske tvillinger ikke reagerede ens på det samme diæt. DNA-diæten forventer, at tvillinger reagerer det samme på diætinput, hvilket gør det pålideligt uklart. 

Andre faktorer som søvn og træningsvaner såvel som dit tarmmikrobiom synes at være meget mere signifikant i dit individuelle respons på diæt. Ikke en frygtelig diæt tilgang, men en, der måske er overvurderet i sin anvendelighed. 

Alkaline diet

Alkaline diæt 

 Alkaline diæt foreslår, at en diæt, der er lavere i syredannende fødevarer og højere i alkaliske fødevarer, bedre kan balancere vores krops PH-niveauer og skabe et miljø, der er mere befordrende for optimal sundhed. 

Denne diæt savner virkelig bevis med sin teori. 

For det første, hvis vores PH-niveauer i blodet var skæve, ville vi være meget, meget utilpasse (og ved dårlig, mener jeg døde). 

For det andet har vi brug for forskellige PH-niveauer på tværs af vores krop for at tjene forskellige funktioner (vores mave har for eksempel et mere surt miljø for at hjælpe med nedbrydning af fødevarer). 

For det tredje regulerer kroppen sin PH meget effektivt, selv som reaktion på mad. 

En diæt, der i princippet lyder godt, men simpelthen ikke understøttes af noget videnskabeligt grundlag; du behøver ikke at følge en “alkalisk” diæt for at retfærdiggøre at spise mere frugt og grøntsager.  

Whole 30 

Whole 30 er ikke en diæt, en vægttabsplan eller en hurtig løsning – den er designet til at “ændre dit liv”, siger grundlæggerne ved at fjerne trang, genopveje fordøjelsessystemerne, øge energi og immunfunktion … eller sådan foreslår de. 

Hvad er den egentlige diæt? 30 dage uden sukker, alkohol, korn, mejeriprodukter og bælgfrugter. På dag 31 helbredes alle dine lidelser. Jeg er ikke sikker på, hvorfor det først ser ud til at ske nøjagtigt efter 30 dage, men heldigvis kan hverken skaberne, eller du finde noget, der understøtter dette videnskabeligt. 

På kort sigt virker Whole 30 restriktivt og urealistisk, vi er ikke sikre på, at vi kunne overleve af kylling og nogle asparges her og der. Det er et nej fra mig.  

Dukan diæten 

 Når vi taler om meget restriktive kostvaner, kommer vi til den sidste af vores “værste” kategori; Dukan diæten. En fire-trins tilgang til vægttab (a la Avengers, men ikke i nærheden af så interessant eller velplanlagt). 

Den indledende fase af kosten skærer næsten alt magert protein ud; ingen frugter, grøntsager, bælgfrugter, korn, mejeriprodukter for at nævne nogle få. Åh, og du har lov til 1 ½ spsk. havreklid (som en godbid). 

Den anden fase af diæten genindfører en lille mængde ikke-stivelsesholdige grøntsager hver anden dag og forkæler dig med hele 2 spsk. havreklid. 

Den tredje fase er ubegrænset protein og grøntsager, nogle kulhydrater og fedt og, du gættede det, 2 ½ spsk. havreklid 

Og den sidste fase “gør hvad du vil” er løst baseret på den foregående fase, bortset fra at du får 3 spsk. havreklid. 

Ja, du vil tabe dig ganske hurtigt på grund af at skære så mange madgrupper ud, men du vil sandsynligvis også miste din sundhed og udvikle et dårligt forhold til mad. Ikke ruten at gå ned ad. 

Dukan diæten

De “bedste” kostvaner i 2020 

  Det kommer formentlig ikke som en overraskelse, men der findes ingen “bedste” diæt over dem alle; hver persons bedste diæt er specielt skræddersyet til deres egen, mål, situation, livsstil og præferencer. 

Der er dog nogle diætprincipper / -strategier, som de fleste mennesker vil have en betydelig mængde sundhedsmæssige fordele ved at følge. 

Middelhavskosten 

 Forskningsverdenens langt foretrukne diæt og en, der har mange fordele på grund af sin fremme af sund spiseadfærd, der hovedsagelig er ikke-restriktiv og fuldstændig bæredygtig (både fra et sundhedsperspektiv og uden tvivl, når vi overvejer bæredygtighed fra en fødevareproduktion og et miljømæssigt perspektiv også). 

Generelt er middelhavskosten høj i grøntsager, frugter, bælgfrugter, nødder, bønner, korn, fisk og umættede fedtstoffer såsom olivenolie. Det inkluderer normalt et lavt indtag af kød og mejeriprodukter. 

Fordelene ved denne diætpraksis er omfattende, herunder reduceret risiko for fedme og forbedret vægtstyring sammenlignet med vestlige kostvaner. 

Kort fortalt; hvis du vil følge en diæt, der ikke er specialfremstillet, ville dette være den, der anbefales. 

Dukan diæet

Flexitar 

Den fleksitære diæt er en tilgang til slankekure, som hovedsagelig tilskynder plantebaserede fødevarer, mens kød og andre animalske produkter tillades modereret. I det væsentlige er det en mere fleksibel version af vegetarisme eller veganisme. 

I en nøddeskal er denne diæt en promovering af en plantecentreret diæt, der er fokuseret på sundhed og bæredygtighed, som stadig inkluderer kød, hvis den enkelte ønsker at have det. Endnu en “tommelfinger op” fra os! 

Flexitarian

Volumetriske 

I modsætning til de fleste andre diæter, der fokuserer på vægt, handler volumetrisk diæt om at spise så meget som muligt (mens du stadig taber dig / styrer din vægt); de fødevarer, du spiser, er dog “kalorieeffektive”, dvs. giver meget volumen til antallet af kalorier. 

Selvom kosten i sig selv ikke nødvendigvis er perfekt isoleret, kan det være en nyttig “tilføjelse” til en anden tilgang for dem, der kæmper med sult / mæthed. Undersøgelser har allerede knyttet fødevarer, der har en lavere kalorietæthed for at forbedre vægttabsresultaterne, så bestemt en at overveje. 

Diæter

Kort fortalt 

Endnu et år, endnu en runde af “gode” og “dårlige” tilgange for at tilføje til diætlandskabet. Mens nogle bestemt er værd at styre godt væk fra, er der andre, der fortjener seriøs overvejelse for afprøvning. 

Den “bedste” diæt vil altid være den, der er skræddersyet specifikt til dig, men nogen af dem, vi nævnte i et positivt lys, vil være værd at prøve, især hvis du bare leder efter et simpelt sted at starte. 

Når du opstiller dine mål for det nye år og måske ser ud til at give dig lidt liv tilbage i din diætmetode igen, hvorfor ikke prøve en middelhavs- eller flexitaristisk tilgang? Faktisk hvorfor ikke bare tage elementer fra alle de “gode” diæter og prøve at lave en “perfekt” diæt skræddersyet til at passe dig. 

Hvad er intra workout carbs?

Ernæring

Hvad er intra workout carbs?

2020-10-27 11:57:47Skrevet af Monica Green

10 nødvendige madvarer til din indkøbsliste hvis du er studerende

Ernæring

10 nødvendige madvarer til din indkøbsliste hvis du er studerende

Har du levet af lidt for meget takeaway på Uni? Tid til at lave en indkøbsliste.

2020-10-27 13:22:38Skrevet af Monica Green

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Crosby, A., Fabbri, A.D.T. “A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes”. Department of Nutrition, Harvard T. H. Chan School of Public Health, 2015, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X15000207#bibliog0005 

2. Rothman, S. Liebow, C. Isenman, L. “Conservation of digestive enzymes”. Physiol Rev. January 2002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11773607/ 

3. Spector, T. Predicting inter-individual differences in biochemical and behavioural response to meals with different nutritional compositions using metabolomic and microbiome profiling”, April 2018. https://www.hra.nhs.uk/planning-and-improving-research/application-summaries/research-summaries/predict-study-personalised-responses-to-dietary-composition-trial/ 

4. Bonjour, JP. “Nutritional disturbance in acid-base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney.”, Br J Nutr. October 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23551968/ 

5. D’Innocenzo, S. Biagi, C. Lanari, M. “Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet.”, Nutrients. 2019;11(6):1306. June 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627690/ 

6.  Challa, HJ. Ameer, MA. Uppaluri, KR. “DASH Diet To Stop Hypertension”. January 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/ 

7.  Stelmach-Mardas, M. Rodacki, T. Dobrowolska-Iwanek, J. et al. “Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults.”, Nutrients., April 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/ Jamie Wright

Jamie Wright

Forfatter og ekspert

Jamie Wright har en kandidatgrad i human ernæring og en BSc i sport og træningsvidenskab, og arbejder nu med flere organisationer samt driver sin egen private praksis for at hjælpe enkeltpersoner med deres ernæringsmæssige mål. Han er akkrediteret med Association for Nutrition og hjalp hundreder af klienter, fra mødre derhjemme til internationalt konkurrerende atleter, og arbejder inden for evidensbaseret, holistisk ernæringsprogrammering for at nå deres sundheds- og fitnessmål. Ud over at drive sin praksis bidrager Jamie regelmæssigt til det ernæringsfelt, der præsenterer og skriver på dets mange facetter. Han har haft sin forskning præsenteret på den britiske fedme-kongres såvel som oversøiske konferencer og har skrevet flere e-bøger, mens han bidrager til andre (herunder velgørende sportsorganisationer). Hans forskning har koncentreret sig om vægtstyring såvel som sports / træningspræstation og tilskud. En massiv sportsnød, ivrig fitness-gænger og elsker alle hunde relaterede ting, Jamies mål med at dele den erfaring og viden, han har fået fagligt og professionelt, er at give en kilde til klarhed i den enorme mængde af ""forkert information og støj"", der findes inden for sundheds- og fitnessbranchen.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her