Ernæring

Hvilken vegetar er du? Se de forskellige typer

De fleste af os kender nogen, der er vegetar – men ved du præcis, hvad de spiser og ikke spiser i deres kost? Det er ikke længere så sort og hvidt, som det var engang – der findes flere forskellige kostmønstre, der passer ind i kategorien “vegetarisk”. Denne artikel forklarer, hvad en vegetarisk diæt er, og hvilke forskellige typer vegetariske diæter der almindeligvis følges.

Spring til:

Hvad er en vegetar?

En simpel definition af vegetarer er en gruppe mennesker, der udelukker animalske produkter fra deres kost – typisk er kød den primære fødevare, der udelukkes. Det betyder, at den person, der følger en vegetarisk diæt, ikke spiser oksekød, kylling, kalkun, svinekød, lam eller vildt – de kan eller kan ikke inkludere fisk.1 Når du overvejer produkter, der er fremstillet af eller af dyr (såsom mælk, æg eller endda honning), er det her, man skelner mellem forskellige typer vegetariske diæter.

Mange af disse udtryk er ikke strenge definitioner, men snarere udtryk, som folk bruger til at beskrive deres spisevaner.

Typer af vegetarisk kost

Veganere

De, der følger den veganske diæt, inkluderer alle plantebaserede produkter i deres kost, men udelukker alle animalske produkter eller kød – herunder produkter fremstillet af dyr, som mælk eller nogle gange endda honning.1 En vegansk diæt er meget veldefineret, idet der kun er få udviskede grænser om visse produkter: alle animalske fødevarer er udelukket.

Opsummering: Veganere udelukker alle animalske fødevarer og fødevarer fremstillet af eller af dyr.1

Lacto-vegetarer

Personer, der følger en lakto-vegetarisk kost, inkluderer plantebaserede fødevarer plus mælk og mælkeprodukter i deres måltider.1 Personer, der identificerer sig som “lakto-vegetariske”, inkluderer sandsynligvis ikke ægprodukter og udelukker kødprodukter. Lakto-vegetarer kan få protein fra fødevarer som f.eks. whey produkter, yoghurt, mælk, ost og hytteost ud over plantebaserede proteinkilder.

Opsummering: Lakto-vegetarer indtager mælk og mælkeprodukter i deres kost, men ikke kød.1

Ovo-vegetarer

Denne gruppe af vegetarer angiver, at de inkluderer æg i de fødevarer, de spiser, ud over plantebaserede fødevarer.1 De udelukker stadig kødprodukter og inkluderer sandsynligvis ikke mælkeprodukter. Æg er almindelige ingredienser i mange færdigretter og bagværk og kan være en god kilde til protein og fedtopløselige vitaminer i en overvejende plantebaseret kost.

Opsummering: Ovo-vegetarer inkluderer æg i deres primært plantebaserede kost.1

Bagt avocado med æg og smeltet ost

Sunde Opskrifter

Bagt avocado med æg og smeltet ost

2019-10-25 07:37:03Skrevet af Lauren Dawes

Lacto-ovo-vegetarer

Personer, der følger denne vegetariske koststil, inkluderer både mælk og æg i deres kost. De udelukker sandsynligvis stadig kød, men det omfatter måske ikke fisk eller skaldyr. Denne plantebaserede spiseform omfatter protein fra mælk og æg ud over plantebaserede kilder som bønner, ærter og soja.

Opsummering: Lacto-ovo-vegetarer spiser en overvejende plantebaseret kost med tilføjelse af æg og mælkeprodukter.1

Pescetarer

Personer, der følger en pescetarisk kost, inkluderer fisk og/eller skaldyr i deres måltider, men undgår landbaseret animalsk kød som oksekød, kylling og svinekød.2 De kan eller kan ikke inkludere mælk eller æg i deres kost. Hvis de gør det, kan de kaldes lakto-ovo-pescetarer – hvilket er noget af en mundfuld! Fisk er en fremragende proteinkilde som supplement til plantebaserede proteiner i denne kostform.

Opsummering: Pescetarer spiser fisk eller skaldyr som supplement til en plantebaseret kost, men ikke fjerkræ, svinekød eller kød.2

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Sunde Opskrifter

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Her er en lækker måde at sikre dig, at du får de stemningsfremmende omega-3'er.

2020-10-06 12:29:17Skrevet af Lauren Dawes

Pollotarer

Denne variant af vegetarisk kost omfatter fjerkræ som kylling, kalkun og and, men ikke rødt kød eller svinekød.3 Personer, der følger denne kost, kan fokusere mest på plantebaserede fødevarer, men tilføjer fjerkræ for at få ekstra protein. At undgå rødt kød og svinekød kan være for at begrænse mættet fedt eller på grund af andre kostpræferencer. Pollotarer får sandsynligvis masser af protein ud over deres plantebaserede kilder.

Opsummering: Pollotarer inkluderer kylling i deres overvejende plantebaserede kostmønster, men spiser ikke svinekød eller oksekød.3

Flexitarer

Et moderne bud på vegetarisme er et “flexitarisk” spisemønster, der kan fokusere på overvejende plantebaserede fødevarer uden helt eller specifikt at udelukke en bestemt kategori af animalske fødevarer.2 Hvis du bruger dette udtryk til at beskrive din kost, betyder det, at du hælder til et plantebaseret spisemønster, men at du lejlighedsvis inddrager nogle eller alle typer animalske produkter.

Opsummering: Flexitarer foretrækker at spise en overvejende plantebaseret kost, men begrænser ikke helt animalske fødevarer.2

Top 18 vegetariske og veganske proteinkilder

Ernæring

Top 18 vegetariske og veganske proteinkilder

Det har aldrig været nemmere at overholde dine makroniveauer.

2022-03-08 17:00:35Skrevet af Claire Muszalski

Uanset hvilken slags vegetar du er, kan du stadig få masser af protein..

Kort fortalt

Vegetariske diæter fokuserer på at indtage primært plantebaserede fødevarer og begrænser måske eller måske ikke nogle animalske produkter baseret på det specifikke spisemønster, de er baseret på. Alle former for vegetariske kostvaner kan være ernæringsmæssigt tilstrækkelige med tilstrækkelig variation. Den bedste diæt, du kan vælge, er en diæt, der er ernæringsmæssigt velafrundet og passer til dine sundhedsbehov og personlige præferencer, men du bør også tage hensyn til omkostninger og bekvemmelighed.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980. 
  2. Wozniak, H., Larpin, C., de Mestral, C., Guessous, I., Reny, J. L., & Stringhini, S. (2020). Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. British Journal of Nutrition, 124(8), 844-852. 
  3. Garbett, T. M., Garbett, D. L., & Wendorf, A. (2016). Vegetarian diet: A prescription for high blood pressure? A systematic review of the literature. The Journal for Nurse Practitioners, 12(7), 452-458.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her