Ernæring

Hvad er en plantebaseret whole food diæt? Fordele, fødevarer og måltidsplan

Der er så mange kostformer at vælge imellem, men en af dem, der generelt accepteres som en af de sundeste af alle slags eksperter, er en plantebaseret whole food diæt. Denne diæt er præcis, hvad den lyder som – at vælge hele, minimalt forarbejdede fødevarer og fokusere mest på planter for at øge vores sundhed og velvære. Denne artikel vil forklare, hvad den plantebaserede whole food diæt er, hvilke fordele den har, og give et eksempel på en måltidsplan til at følge den plantebaserede whole food diæt.

Hop direkte til:

plantebaseret whole food diæt

Hvad er en plantebaseret whole food diæt?

I modsætning til mange andre diæter er den plantebaserede fuldfoderdiæt ikke overdrevent kompliceret og kræver ikke masser af planlægning eller beregning af makroer eller kalorier – den fokuserer blot på kvaliteten af de fødevarer, du vælger, hvilket gør den mere til en livsstil. Selv om den ikke er utroligt restriktiv, er der stadig nogle grundlæggende regler, der skal følges, når man følger denne type kostplan:

 • Mest hele og minimalt forarbejdede fødevarer
 • Primært bestående af plantebaserede valg – fuldkorn, frugt, grøntsager, bønner, nødder og frø
 • Undgår normalt alle animalske produkter – ingen mælkeprodukter, fisk, æg, kød osv.
 • Undgår hvidt sukker, forarbejdet/raffineret mel og andre kornsorter
 • Fokuserer på høj kvalitet, lokalt indkøbt eller økologiske valg, når det er muligt
 • Fordi den plantebaserede whole food diæt mere er en livsstil, er den ikke nødvendigvis vegansk eller vegetarisk i sin natur; en plantebaseret diæt kommer dog normalt primært fra vegetabilske kilder med begrænsede animalske produkter (eller ingen overhovedet).

Opsummering: Den plantebaserede whole food diæt er en spiseform, der fokuserer på minimalt forarbejdede, vegetabilske fødevarer.

Fordele ved plantebaseret whole food diæt

1. Kan være effektiv til vægttab

En forskningsundersøgelse fra 2020 i American Journal for Lifestyle Medicine viste, at deltagerne ved at følge en plantebaseret whole food diæt tabte sig i gennemsnit 8,6 kg i løbet af tre måneder uden at måle portionsstørrelsen.1

2. Kan være effektiv til at vedligeholde vægttabet

Deltagerne i den samme undersøgelse tabte sig enten mere eller holdt deres vægt nede efter 6 og 12 måneder, hvilket ikke er særlig almindeligt i vægttabsundersøgelser, hvor man følger en bestemt diæt i en kort periode.1

3. Kan støtte hjertesundheden

Forskere har gentagne gange vist, at plantebaserede whole food diæter kan bidrage til at forbedre kolesteroltal og hjertesundheden generelt.2

4. Kan bremse aldringsprocessen

Nyere forskning undersøger den måde, hvorpå det høje indhold af antioxidanter i whole food plantebaserede kostvaner kan hjælpe med at støtte hudens og hjernens sundhed, når vi bliver ældre.4

5. Mere miljøvenlig

Hvis du vælger at følge denne diæt, især hvis du kan fokusere på lokale og økologiske fødevarer, kan det være med til at reducere spild og fødevarebearbejdningens indvirkning på miljøet.5

Opsummering: En plantebaseret whole food diæt er rig på fibre og næringsstoffer, som har sundhedsmæssige fordele og beskyttende virkninger.

Fødevarer til den plantebaserede whole food diæt

Det behøver ikke at føles restriktivt at følge en plantebaseret whole food diæt. Se nedenstående eksempler på muligheder fra hver fødevaregruppe (denne liste omfatter IKKE alle de fødevarer, der indgår)

Fuldkorn

Fuldkornshvede, brune ris, quinoa, farro, havre, byg

Frugt

Bær, citrusfrugter, æbler, pærer, bananer, ferskner, ananas, kiwi, melon osv.

Grøntsager

Grøntsager (grønkål, spinat), korsblomstrede grøntsager (rosenkål, broccoli, blomkål), peberfrugter, løg, gulerødder osv.

Stivelse

Kartofler (hvide, røde, gule, søde), squash

Fedtstoffer

Avocado, olivenolie, kokos, solsikkeolie, solsikkeolie osv.

Bælgfrugter

Sorte bønner, kikærter, linser, kidneybønner, marinebønner, sojabønner

Nødder, frø, nøddesmør

Mandler og mandelsmør, chiafrø, solsikkefrø og solsikkefrøsmør, jordnøddesmør, tahini (sesamfrøsmør) osv.

Drikkevarer

Kaffe, te, vand, juice, plantebaserede mælker

Animalske produkter (hvis du vælger dette)

Økologiske/lokale æg, kød fra fritgående høns, fjerkræ, mejeriprodukter, vildtfanget eller bæredygtigt opdrættet fisk

Har du brug for plantebaseret inspiration? Vi har noget for dig…

Fødevarer, der skal undgås

 • Hvide (raffinerede) kornsorter: brød, pasta, ris, bagværk
 • Færdigretter: frosne måltider, fastfood, forarbejdede snacks
 • Forarbejdet kød og kyllingeprodukter
 • Sødede drikkevarer (og kunstige sødemidler)

Whole food måltidsplan

Her er tre dages idéer til måltider:

Morgenmad  Avocado toast (spiret fuldkorn) med tomat i skiver, salt og peber, frisk juice Brune ris bowl med bønner, ristede grøntsager, grønkål, tahinidressing, æble skåret i skiver Linsechili
Frokost   Havregryn med bær og mandelsmør Grøn salat med edamame, tørrede bær, avocado, kikærter, olivenolie og eddike Spaghetti squash med marinara sauce og ristede grøntsager 
Aftensmad  Smoothie med frossen banan, spinat, peanut butter, plantebaseret mælk  Grøntsagssuppe med brune ris og appelsin Ristede kikærter med fyldte søde kartofler, grønkål sauteret i hvidløg, citronsaft og olivenolie

Var du klar over, at du sagtens kan bulke på en vegansk kost? Lad os forklare…

Kort fortalt

En plantebaseret whole food diæt fokuserer på næringsrige fødevarer uden begrænsning af portionsstørrelser. Den kan være effektiv til vægttab og til forebyggelse af sundhedsproblemer og er mere miljøvenlig end en kost med et højt indhold af forarbejdede og animalske fødevarer.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Greger, M. (2020). Awhole food plant-based diet is effective for weight loss: The evidence. American Journal of Lifestyle Medicine, 14(5), 500-510. 
 2. Allen, K. E., Gumber, D., &Ostfeld, R. J. (2019). Heart failure and a plant-based diet. A case-report and literature review. Frontiers in nutrition, 6, 82.
 3. McMacken, M., & Shah, S. (2017). A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes. Journal of geriatric cardiology: JGC, 14(5), 342.
 4. Kahleova, H., Levin, S., & Barnard, N. D. (2020). Plant-Based Diets for Healthy Aging. J. Am. Coll.Nutr, 9, 1-2. 
 5. Sadhukhan, J., Dugmore, T. I., Matharu, A., Martinez-Hernandez, E., Aburto, J., Rahman, P. K., & Lynch, J. (2020). Perspectives on “game changer” global challenges for sustainable 21st century: plant-based diet, unavoidable food waste biorefining, and circular economy. Sustainability, 12(5), 1976.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her