Kosttilskud

Får kreatin dig virkelig til at tage på i fedt?

Kreatin er et meget undersøgt og meget populært kosttilskud til sportsnæring, som bruges af motionister på alle niveauer og evner. Det er omgivet af en masse myter, men det er et helt naturligt stof, der faktisk laves af kroppen selv.

Denne artikel er her for at kaste lidt mere lys over kreatin.

I denne artikel:

Men først kan du få en af vores eksperter til at sætte dig ind i, hvad kreatin gør…

Hvad er kreatin?

Kreatin er en naturligt forekommende forbindelse, der findes i kroppen. Det kombineres med et andet stof kaldet fosfagen for at resultere i PCr (fosfokreatin), som hjælper med muskelsammentrækningen. Kreatin hjælper ved eksplosive bevægelser, der ikke kræver ilt – eller anaerob træning.

Når du f.eks. laver en squat, en bevægelse, som er meget kraftfuld og ikke varer for længe, bruger din krop kreatin til at lave ATP til energi. ATP (adenosintrifosfat) er den vigtigste energikilde i kroppen. At have hurtig energi til rådighed under eksplosive bevægelser kan optimere din præstation.

Tager du på i fedt af kreatin?

Dette kan lyde som et mærkeligt udsagn i betragtning af at kreatin er et meget effektivt supplement, der er videnskabeligt bevist at øge træningsydelsen, men kreatintilskud kan dog resultere i væskeophobning. Det betyder, at kreatin trækker vand til musklerne og derfor får dine muskler til at se mere fyldige ud. Dette kan føre til, at nogle brugere føler, at de ser oppustede ud efter at have taget kreatin.

Fordi kreatin giver brændstof til eksplosive, kraftfulde bevægelser, arbejder din krop meget hårdt selv i korte perioder. Disse typer øvelser fører til øget kalorieforbrænding længe efter, at din træning er slut.1 Ikke alene kan det øge dit stofskifte på kort sigt, men opbygning af flere muskler fra disse typer bevægelser forbrænder faktisk fedt på lang sigt.

Så når folk spørger: “Får kreatin dig til at tage på i fedt?”, er svaret nej, det gør det ikke. Selvom du måske bemærker en stigning på vægten eller synes, at du ser tungere ud, afspejler vandvægtsforøgelse hydrering af dine muskler – hvilket er en god ting. Muskler, der er godt hydrerede, kan restituere hurtigere og tager længere tid om at blive trætte.1

Kort fortalt

Kreatin er et naturligt forekommende stof i kroppen, og ved at tage kreatin giver du blot din krop mulighed for at genopbygge den mængde ATP, den har adgang til, i et meget hurtigere tempo.

En anden ting er, at når du er på kreatin og selv når du ikke tager kreatin, skal du sørge for at drikke nok vand, da det er vigtigt at holde sig hydreret, når du er på eller uden kreatin.

Så nej, kreatin gør dig ikke fed, det trækker bare mere vand til musklerne, hvilket gør at de virker mere fyldige, og derfor kan det øgede vandindtag få en atlet til at veje mere. Hvis du optimerer din hydreringsstatus, hjælper du dine muskler med at restituere, genopbygge og præstere bedre.

FAQ

Får kreatin dig til at tage på i fedt?

Kreatin øger væskeophobningen i musklerne, hvilket kan føre til, at nogle brugere føler, at de ser oppustede ud.

Får kreatin dig til at bibeholde fedt?

Kreatin kan ikke gøre dig fed. Det kan dog forårsage vandophobning i musklerne.

Hvad er kreatin?

Kreatin er et molekyle, der findes i kroppen, som frigør energi fra cellerne til brug og hjælper med at genopbygge den cellulære form for energi (ATP).

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her