Kosttilskud

Hvad er dextrose, og hvilke fordele har det?

Vores kroppe kører på energi, eller kalorier, ligesom vores biler kører på brændstof. Nogle energikilder, som fedt og protein, tager lang tid at fordøje til energi, mens kulhydrater er kroppens valg for hurtig energi.

Når vi tænker på energi til vores muskler, er det glukose, der sikrer dem  (og vores hjerne, hjerte, lunger) og resten af vores krop fungerer. Men du kan ikke se glukose på hylden hos købmanden eller fås som et supplement.

Læs videre for at finde ud af, hvordan dextrose, en ren form for glukose, kan hjælpe med at maksimere din brændstofs strategi.

hvad er dextrose

Hvad er Dextrose?

Det er et simpelt sukker – det modsatte af de typer ”komplekse kulhydrater”, der anbefales til vedvarende energiudslip. Kemisk er det den samme struktur som glukosen, der findes i vores krop – kroppens primære energikilde. Det er også en komponent i majssirup med høj fruktose (fruktosen kommer fra frugt).

Er dextrose et sukker?

Ja, det er et sukker. Sukkerarter kan variere fra enkle (små molekyler) til komplekse (flere typer af længere molekylkæder). Kommercielt tilgængelig dextrose er typisk fremstillet af majssukker og er hurtig og let at fordøje og komme i blodet.

Hvem skal bruge det?

Enhver, der har brug for energien til et simpelt sukker, kan bruge dextrose. Det bruges ofte af udholdenhedsatleter, der har brug for konstant, hurtig energi under deres træning (tænk sportsdrikke).

Det kan også bruges regelmæssigt til kulstofbelastning. På grund af dens evne til at øge insulin og øge absorptionen af andre molekyler (som aminosyrer) kan det imidlertid også bruges af alle, der ønsker at øge virkningen af deres kosttilskud efter træning.

Hvornår skal jeg bruge det?

1.Når du er lav på energi

Det kan bruges på forskellige tidspunkter afhængigt af din træningsplan. Hvis du ikke har spist og er bekymret for at have lav energi, kan du tage dextrose inden din træning, og det kan hjælpe.

2.Når du udfører udholdenhedsøvelse

Som tidligere nævnt kan udholdenhedsatleter foretrække at bruge det i små doser under deres lange, intense træning.

3.Efter træning for at øge absorptionen af næringsstoffer

Andre kan simpelthen føje det til deres post-workout shake for at øge absorptionen af andre næringsstoffer. Hvis du følger en kulhydrats plan, skal det bruges på en dag med høje indtag af kulhydrat.

hvad er dextrose

Er dextrose vegansk og glutenfri?

Fordi det stammer fra majs, er dextrose 100% vegansk og glutenfri. Det betragtes som et naturligt produkt.

Hvad er bivirkningerne ved dextrose?

Potentielle bivirkninger af dextrose inkluderer bekymringer med blodsukkerkontrol (hypo eller hyperglykæmi) på grund af den måde, det får insulin til at fungere.

Da dextrose er et simpelt sukker, bærer det alle de potentielle bivirkninger af enhver mad med højt kulhydrat – det kan også forårsage ubehag i mave-tarmkanalen og andre symptomer i forbindelse med blodsukkerniveauer.

Langsigtet, for mange tilsatte sukkerarter i din kost kan føre til dårlig blodsukkerkontrol, så det er bedst at overvåge alle sukkerarter i din kost.

Dextrose i mad

Dextrose findes naturligt i majs og nogle andre planter. Kommercielt bruges det ofte i bagværk og andre fødevarer, der har tilsat sødestoffer, såsom slik, morgenmadsprodukter og frosne desserter. Bliv ikke overrasket, hvis tilføjelse af dextrose får din post-workout shake til at blive ekstra sød – du øger sukkeret!

hvad er dextrose

Er dextrose vegansk og glutenfri?

Fordi det stammer fra majs, er dextrose 100% vegansk og glutenfri. Det betragtes som et naturligt produkt.

Kort fortalt

Selvom dextrose er enkel i karakter og handling, kan det have en række fordele, hvis du har brug for at forbedre dit kulhydratindtag. Selvom det påvirker blodsukkerniveauet og måske ikke er det bedste valg for alle, er det et hurtigt og effektivt værktøj til at øge energiniveauet og kan spille en rolle i at maksimere dine træningsresultater.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Burke, L. M., Hawley, J. A., Jeukendrup, A., Morton, J. P., Stellingwerff, T., & Maughan, R. J. (2018). Toward a common understanding of diet–exercise strategies to manipulate fuel availability for training and competition preparation in endurance sport. International journal of sport nutrition and exercise metabolism28(5), 451-463.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her