Kosttilskud

Øg din blodcirkulation og bliv sundere

En god blodcirkulation og hjertesundhed er knyttet til mange faktorer. Både vores livsstilsvaner og madindtag og indtag af kosttilskud. At holde dit hjerte og dit cirkulationssystem sundt er vigtigt for dit generelle helbred. At holde sig i form og sund handler om mere end protein og at pumpe jern, du er også nødt til at passe på hele din krop.

Læs videre for, hvordan du tager kontrol over din hjertesundhed og forbedrer kredsløbet.

I denne artikel finder du:

Blodcirkulation

Livsstilsvaner & kost for bedre blodcirkulation

1. Træning

Cardio er opkaldt efter dets kardiovaskulære fordel. Det er den vigtigste faktor for at holde dit blod i cirkulation. For sunde, veltrænede personer er en mere intens træning nødvendig for at øge deres hjerterytme nok til hjerte-kar-fordele.

De, der ikke er i optimalt helbred eller endda dem, der kommer sig efter en operation, opfordres til at være aktive og bevæge sig ofte, selv i sengen, bare for at lade blodet strømme gennem vores kroppe og til vores muskler.1

Kardiovaskulær træning kan være alt fra at gå i et hurtigt tempo til intens cykling, løb eller svømning. Selv de, der ikke er i stand til at gå meget eller udøve vægtbaseret træning, kan få overkropscirkulation fra aktivitet som boksebevægelser eller overkropscykling.

Opsummering: Træning har vist sig at hjælpe med at forbedre hjertesundheden og endda forhindre højt blodtryk og højt kolesteroltal.1

2. Kost

En sund kost er absolut nøglen til hjertesundhed og god blodcirkulation. Der er flere ting i kosten, som du kan fokusere på for at optimere blodgennemstrømningen:

  • Undgå for meget fedt: For meget fedt, især mættet og transfedt, kan føre til skader og blokering af arterierne.2Undgå animalske fødevarer med højt fedtindhold og kontroller for transfedt på etiketterne på forarbejdede fødevarer. Cirka 30% af kalorierne i din kost bør komme fra fedt, og kun 10% af disse bør være mættet fedt. Det er bedst at undgå transfedt fuldstændigt.2 Vælg for det meste omega-3-fedtsyrer, som er det hjertesunde fedt, der findes i fødevarer som nødder og fede fisk.
  • Undgå for meget salt: Natrium er en del af bordsalt (natriumchlorid) og føjes også til mange stærkt forarbejdede fødevarer og snacks (konserves, frosne måltider osv.). Over tid kan en kost med meget natrium føre til højt blodtryk.2
  • Fokuser på nok fibre: Fibre er et plantebaseret kulhydrat, der ikke bidrager med nogle kalorier, fordi vores fordøjelsessystem ikke kan nedbryde det. Kilder til kostfibre, der skal fokuseres på, herunder i din kokst, er frugt, grøntsager og fuldkorn. Diæter med mange fibre har potentialet til at forbedre kolesterol.2 Disse fødevarer er også naturligt med fedt og natrium.

3. Hydrering

At holde sig godt hydreret hjælper med at holde dit kredsløbssystem velfungerende. Når du er dehydreret, kan dit blod blive udtømt af ilt og ikke give dine organer og væv, hvad de har brug for til at fungere. Det er bedst at drikke for det meste vand og undgå sukkerholdige drikke for optimal hydrering.2

4. Sund vægt

At være overvægt forårsager mere belastning på dit hjerte, hver gang det pumper blod gennem din krop. Mennesker, der er overvægtige, er mere tilbøjelige til at udvikle hjerteproblemer.2 Ekstra kropsfedt kan også gøre det vanskeligere at udøve og høste fordelene ved kardiovaskulær aktivitet.

5. Tobaksafholdelse

Rygning har længe vist sig at være skadelig for dit hjerte og din blodcirkulation. Det kan øge blodtrykket, indsnævre blodkar (hvilket gør dem mindre og vanskeligere for blod at strømme igennem) og føre til mange kroniske helbredsproblemer.3 At stoppe med at ryge, eller aldrig starte, er det vigtigste valg, du kan tage for din blodcirkulation og generelle helbred.

Vitaminer for bedre blodcirkulation

1. C-Vitamin

C-vitamin er en kraftig antioxidant og er knyttet til hjertesundhed på grund af dens evne til at øge immunforsvaret og bekæmpe celleskader.4 C-vitamin findes naturligt i mange frugter og grøntsager, hvilket øger den positive indvirkning, som fibre kan have på hjertesundheden.

Det har vist sig at forbedre blodcirkulationen med potentialet for langsigtede forbedringer i hjerte-kar-funktion.5

Blodcirkulation og C-vitamin

2. Niacin

Niacin er et B-vitamin, der fås fra mange plante- og animalske fødevarekilder. Det spiller en rolle i overførslen af energi fra den mad, vi spiser til brændstof til vores krop. Det absorberes let, og overskydende optages af røde blodlegemer.6 Det spiller en rolle i hjertesundheden og har vist sig at forårsage vasodilatation, som er åbningen af blodkarene.6 En sund kost giver tilstrækkelig niacin til at hjælpe med at forbedre kroppens blodcirkulation.

3. K-Vitamin

K-vitamin spiller en nøglerolle i blodkoagulation takket være de proteiner, der afhænger af det for at fungere. Mens det er nødvendigt for en sund koagulation af blod, er K-vitamin normalt ikke en bekymring, med mindre du tager en medicin til at tynde blodet eller har en blodkoagulationsforstyrrelse.7

Hvis du har nogen problemer, skal du tale med din læge, før du supplerer med K-vitamin. K-vitamin findes mest i bladgrønne grøntsager, sojabaserede produkter og nogle nødder.

Mineraler for bedre blodcirkulation

1. Kalium

Kalium er et meget almindeligt mineral i vores kroppe, der arbejder mod natrium for at afbalancere blodvolumen og sikre bevægelse af molekyler ind og ud af vores celler. Mens høje natriumindtag er forbundet med en negativ indvirkning på hjertesundheden, kan fødevarer med højt kalium være fordelagtige takket være deres konkurrence med natrium.8

En bred vifte af frugter, grøntsager og mejeri er gode kilder til kalium og mangel (for lave niveauer) er sjældent, undtagen i perioder med stort væsketab (fra maveinfluenza osv.)

2. Calcium

Mens du måske allerede tænker på, at calcium er afgørende for sundheden i dine knogler og tænder, kan du blive overrasket over at lære, at calcium også er nyttigt for hjertesundheden og kredsløbet.

Regelmæssigt kostindtag af calcium kan hjælpe med at sænke kolesterol ved at påvirke absorptionen af fedt og øge udskillelsen.9 Der er dog også spekulationer om calciumtilskud og øget risikoen for hjerte-kar-sygdom.9 Yderligere forskning på implikationen af calcium og blodcirkulation vil kræve fremtidige research, men at få naturlige kilder til calcium i din kost anses stadig for at være gavnlig for blodgennemstrømningen.

Calcium til bedre blodcirkulation

3. Jern

Jern er det vigtigste mineral, der påvirker den måde, hvorpå vores blod fører ilt til vores væv og fremmer muskelmetabolisme, vækst og neurologisk udvikling.9 Madkilder til jern i vores kost inkluderer både animalske- og plantebaserede fødevarer, med bedre absorption af hæm -baserede kilder, der kommer fra kød.10 Tilstrækkelige jernniveauer i kroppen gør det muligt for blodgennemstrømningen effektivt at føre ilt til væv, hvor vi har mest brug for det (som vores muskler under træning) .10 Der er mange potentielle årsager til lave jernniveauer, men supplement bør kun forekomme, når en læge har anbefaler. det, da for meget jern kan være skadeligt.10

Kort fortalt

Der er mange faktorer, der påvirker blodgennemstrømningen i vores krop, men et fælles tema for en sund kost og livsstil ser ud til at være den bedste løsning. Indgå at forårsage skade på din krop med tobak og optimer hjertesundhed gennem kost og motion er gode metoder til at opretholde god blodcirkulation. De fleste af de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for optimal cirkulation, findes ofte i fødevarer, der udgør en sund kost.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Fry, A., & Putrino, D. (2018). Exercise decreases cardiovascular risk factors: Now what?. International journal of cardiology, 254, 340-341.

2. Yu, E., Rimm, E., Qi, L., Rexrode, K., Albert, C. M., Sun, Q., … & Manson, J. E. (2016). Diet, lifestyle, biomarkers, genetic factors, and risk of cardiovascular disease in the nurses’ health studies. American journal of public health, 106(9), 1616-1623.

3. West, R. (2017). Tobacco smoking: Health impact, prevalence, correlates and interventions. Psychology & health, 32(8), 1018-1036.

4. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2018, September 8th). Vitamin C for the Health Professional. Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

5. Scalzo, R. L., Bauer, T. A., Harrall, K., Moreau, K., Ozemek, C., Herlache, L., … & Regensteiner, J. G. (2018). Acute vitamin C improves cardiac function, not exercise capacity, in adults with type 2 diabetes. Diabetology & metabolic syndrome, 10(1), 7.

6. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2019, July 9). Niacin for the Health Professional. Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

7. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2018, September 26). Vitamin K for the Health Professional. Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminK-HealthProfessional/

8. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. (2019, July 9.) Potassium for the Health Professional. Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

9. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2019, July 9). Calcium for the Health Professional. Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

10. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2019, August 22). Retrieved from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her