Motivation

Vi afslører verdens mest sporty lande | Hvilken nation indtager førstepladsen?

Med en anslået 33% af verdens befolkning regelmæssigt deltager i en form for sportsaktivitet, og sports events markedet forventes at være af en værdi på $ 9597 m i 2020, er der ingen tvivl om, at verden har en langvarig affinitet for sport.

Fra OL til Wimbledon til FIFA World Cup har globale sportsbegivenheder ofte været centrum for kulturel forbindelse, hvilket har været med til at støtte lokalsamfund og sætte skub i den globale økonomi. Sport og rekreative fysiske aktivitet er også en høj drivkraft på den fysiske og mentale sundhed.

Men hvilket land kan prale af den største atletiske dygtighed?

Ivrige efter at finde ud af verdens mest sporty land til dato, undersøgte vi de forskellige sportsresultater af over 150 lande for at se, hvem der kommer ud på toppen.

Ved at sammenligne landenes historiske olympiske succes, elite sportspræstationer og generelle sports deltagelsesrater, var vi i stand til at få et indblik i de holdninger og evner, der dominerer sportsindustrien.

Her er, hvad vi fandt:

  • Australien kommer øverst som verdens mest sporty land
  • Taiwan er det mest rekreativt aktive land
  • USA rangerer højest for olympiske og Elite Sport Succes
  • Fodbold var den mest universelt praktiserede sport
  • Europæerne foretrækker udendørs sportsaktiviteter som cykling og svømning

Resultaterne er inde: Australien er verdens mest sporty land!

Placering i top 10 for elite sportspræstationer og prale af en af de højeste deltagelse i rekreative fysiske aktiviteter, Australien kommer ud som verdens mest sporty land.

mest sporty land i verden

Både australiere og newzealændere er meget fysisk aktive, med sport og aktiv rekreation deltagelses satser overstiger 75%.

Australien er også rangeret som 12. for olympiske præstationer, med i alt 512 medaljer (herunder 152 guld), der har brudt rekorder i 2012 for mændenes 50 km gåtur og kvinders 100m hurdle.

Når det kommer til deres Elite Sport Succes, rykkede Australien op to steder sidste år i World Ranking of Elite Sport Succes, hvilket placerer dem på 6. med i alt 684.701 point.

Efterfulgt tæt på den endelige liste er USA, som rangerer først i verden for både olympiske præstationer og Elite Sport Succes. Med i alt 2.828 medaljer, hvoraf 1.127 er guld, og en kæmpestor 12 verdensrekorder, blæser dette land virkelig alle andre konkurrencer ud af vandet. Men når det kommer til at deltage i sport og aktiv rekreation på regelmæssig, amerikanske borgere rangerer de ikke så højt med en 24. plads med 51,5% deltagelse.

Storbritannien rangerer på tredjepladsen i vores tabel, takket være sit imponerende fodfæste i olympiske og elitesport placeringer. Med i alt 883 olympiske medaljer, herunder 274 guld, rangerede landet tredje for olympisk succes samt sidder i den tredje topplacering for elitesport præstation. Ligesom USA er den generelle interesse for sportsdeltagelse til en deltagelsesprocent på kun 54,1 %.

USA, det højest præsterende land i sportsbegivenheder

Det er nok ingen overraskelse, at når det kommer til konkurrence, dominerer USA den globale sportslige arena.

Dette kan skyldes, at der er et mere seriøst fokus på professionel sport, med atletisk talent værdsat fra en tidlig alder, og et stort antal ikoniske sportsskoler klar til at spire den næste generation af sportsstjerner. Mens sport ikke altid kan være det første aktivitetsvalg for amerikanerne at lave for sjov, er dem, der viser en naturlig evne, ofte forsynet med en række muligheder for at gøre deres hobby til en fuldtidskarriere.

Selvfølgelig er verdens mest sporty land ikke bare et, der besidder de rigtige fysiske evner, men en ægte interesse. Det er derfor, Australien, men selvom de ikke topper hitlisterne i konkurrencesport, scorer de en masse point for sin all-round deltagelse og passion.

OL medaljer

Taiwan, den mest rekreativt aktive nation

Taiwan kommer ud som den mest rekreativt aktive nation, med en deltagelse på 80,7%. De efterfølges af andre små, velhavende og veludviklede lande som Norge, der har en erhvervsfrekvens på 79,2% og New Zealand, med 79,1%.

På trods af disse landes store interesse for rekreative sportsgrene, synes dette ikke at overføre til deres olympiske præstationer, med angering på 70., 13. og 37. plads henholdsvis i vores olympiske placeringer. Når det kommer til verdensranglisten af lande i elitesport, rangerer ingen af disse lande i top 10. Dette kan skyldes, at der er mindre fokus på sport som en professionel karriere og mere på at nyde sport for sjov, uanset om det er at se på eller deltage.

Bedste sportspræstation

Fodbold er den mest universelle sport

Blandt alle de adspurgte deltagere over hele verden var det at gå, for sjov eller motion, den mest populære form for rekreativ aktivitet, hvor 40-50 % af deltagerne udpegede dette som deres go-to.

Dette blev efterfulgt af jogging eller løb (15-20%), fodbold (12-20%), cykling og svømning (8-12%), kampsport (4-6%) og dans (3-5%).

Europa har den højeste gennemsnitlige deltagelsesprocent for friluftslivsaktiviteter såsom vandreture, cykling og svømning, mens de samme aktiviteter (sammen med dans) er mindre populære i Mellemøsten. For Latinamerika og Mellemøsten var fodbold den mest foretrukne aktivitet, hvilket også ses for at være den mest “universelle” sport, som den fremkom i næsten alle landets undersøgelse af sportsdeltagelse.

Elite Sports Succes

Kort fortalt

I sidste ende er det landet nedenunder, der topper hitlisterne for verdens sportslige succes.

Mens nogle kan betragte USA som det mest sporty land på grund af sin konkurrencemæssige resultater, er det vigtigt at tage hensyn til den grad af interesse og deltagelse vist i sport på en dag-til-dag basis.

Uanset om det er at smadre verdensrekorder ved OL, snige sig op på Elite Sports Success bordet eller at gøre sport til en rekreativ prioritet, synes Australien at have sit sportslige spil dækket fra alle sider.

Metode

Vi kiggede på 150+ lande og gav hver enkelt en normaliseret score baseret på deres olympiske succes rangering, sportsdeltagelsesrang og Elite Sport Succes rang.

Landenes olympiske succes placeringer blev bestemt af et struktureret point system, med et sæt antal point, der tildeles for antallet af bronze, sølv og guldmedaljer et land havde opnået til dato.

Sportsdeltagelses procenter er hentet fra Global Wellness Institute’s ‘Global Economy of Physical Activity’ rapport 2019. Rapporten målte erhvervsfrekvensen med den andel af den samlede befolkning, der regelmæssigt deltager i sport og aktiv rekreation (mindst en gang om måneden).

Typer af sport der blev spillet (og indgår i undersøgelsens spørgsmål) varierede meget fra land til land for at give mulighed for kulturel relevans. Eksempler på sport og aktiv rekreation kunne omfatte at gå, løb og jogging, cykling, svømning, fodbold, kampsport eller dans (som var de mest populære aktiviteter, der er nævnt af de adspurgte).

Hvert lands Elite Sport Success rang er baseret på deres internationale resultater i alle sportsgrene, som anerkendt af Global Association of International Sports Federations.

Vi afslører verdens mest sporty lande | Hvilken nation indtager førstepladsen?

Motivation

Vi afslører verdens mest sporty lande | Hvilken nation indtager førstepladsen?

Hvem tror du er det mest sporty land?

2020-11-07 15:45:40Skrevet af Adele Halsall

The Scoop Episode 3: Er du i god form hvis du ikke kan løbe 1 km?

Podcast

The Scoop Episode 3: Er du i god form hvis du ikke kan løbe 1 km?

2020-11-03 10:14:23Skrevet af Monica GreenAdele Halsall

Adele Halsall

Forfatter og ekspert

Adele er en ivrig blogger og yogi med en passion for den veganske livsstil. Hun elsker at udforske nye (nogle gange underlige) fødevarer, lave mad og teste nye opskrifter af og værdsætter altid en god surdej.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her