Ernæring

Derfor er spirulina et super kosttilskud | Se fordelene

Har du nogensinde overvejet, at et plantebaseret tilskud kunne være højere i protein end kød eller æg? Vil du overveje at spise nogle alger for at hjælpe med at øge jern og calcium i din kost? Hvis du ikke har hørt om spirulina endnu, vil denne artikel hjælpe dig med at forstå, hvorfor det har været brugt i så mange år samt dets potentielle fordele for dit helbred.

Hvad er spirulina?

Det er en type af blågrønne alger, der har været på jorden i 3,5 milliarder år. Det er et almindeligt kosttilskud, der dateres tilbage til brug af aztekc civilisationen.1 Det er også en meget næringsstof tæt fødevare, der er høj i protein, vitaminer og mineraler, hvilket fører til dets mange potentielle fordele. Spirulina blev først berømt, efter at den blev brugt af NASA til astronauter på rumbesøg.

Opsummering: Spirulina er en næringsrig fødevare, højt indhold af protein, vitaminer og mineraler.

spirulina

Næringsindhold i spirulina

En spiseskefuld (ca. 7 g) spirulina indeholder 4 g protein. Dette er et MEGET højt forhold, især for en plantebaseret fødevare, hvilket gør den nyttig for veganere og ligeledes kødspisere.1 Dette proteinindhold gør det højere i protein (pr. gram) end kød, mælk, æg, soja eller korn. Dens aminosyreprofil, som er høj i valin, leucin og isoleucin, gør den overlegen til alle andre planteproteiner, herunder bønner.

Andre vigtige næringsstoffer, som spirulina indeholder:

 • Fibre: hjælper med fordøjelse og hjertesundhed
 • B-Vitaminer: er afgørende for energi
 • Betakaroten: øger immun og hud
 • Jern: 100 g spirulina indeholder mere end 150% af det daglige anbefaling af jern
 • Calcium: styrker knogler og tænder
 • Essentielle fedtsyrer: er hjertesunde fedtsyrer, som vi er nødt til at få fra fødevarer. Spirulina er den mest kendte kilde til GLA (gammalinolensyre), bortset fra brystmælk.2

Disse vitaminer og mineraler spiller vigtige roller i mange grundlæggende funktioner såvel som i antioxidant reaktioner, immunstyring og forebyggelse af inflammation.3

Opsummering: Spirulina indeholder mineraler, B-vitaminer og essentielle fedtsyrer blandt andet næringsstoffer, som bidrager til et sundt hjerte, stærke knogler og tænder, energi og et boost til immunforsvaret.

Hvad er spirulina godt for?

Der har været mange undersøgelser foretaget på denne grønne alge og dens mange fordele. Baseret på dets høje indhold af protein, vitaminer og mineraler har det vist sig at være effektivt i følgende:

 • Energi
 • Antiinflammatoriske reaktioner
 • Antioxidant

Energi

Kræves af vores celler. Kulhydraterne i spirulina absorberes let (ligesom protein) og hjælper dine celler med at opnå den energi, de har brug for.1 Spirulina øger også niveauerne af sunde bakterier i tarmene, hvilket igen skaber mere B6 og øger energi. De høje niveauer af B-vitaminer og jern kan gøre en stor forskel for alle, der lider af svaghed og træthed på grund af anæmi.

Antiinflammatoriske reaktioner

Spirulina har vist sig at forhindre frigivelse af histamin af vores immunsystem, hvilket er den reaktion, der forårsager allergier (specielt nasalallergier).1 Flere undersøgelser har vist forskellige måder, hvor spirulina kan øge immunsystemet og forhindre overreaktioner over for allergener, som forekommer mere ofte, når folk har mangler af visse næringsstoffer.1

Spirulina er højt i gamma linolensyre, som er en essentiel fedtsyre, der viser antiinflammatoriske egenskaber, især i kombination med kilder til omega-3-fedtstoffer (den hjertesundede type).

Antioxidant

Oxidation er en proces, der forårsager skade på vores celler og sygdom og aldring over tid. Både de høje niveauer af klorofyl og phycocyanin (som giver tilskuddet sin grønne farve) har vist sig at være meget stærke antioxidanter.1 Der er også påstande om forebyggelse af sygdomme og vira, men mere forskning skal stadig foretages her. 2 Antioxidant styrken af spirulina gør det også populært i skønhedsprodukter.

Opsummering: Med sin næringsmæssige profil bidrager spirulina til øget energiniveau, kan hjælpe antiinflammatoriske og immunresponser og er en stærk antioxidant, der hjælper med at beskytte vores celler mod skadelige frie radikaler.

Sådan bruges Spirulina

Spirulina sælges typisk i pulverform, uden smag og kan let blandes i vand, smoothies eller andre væsker. Det er en lysegrøn farve på grund af dets høje klorofyl- og phycocyaninindhold.

Den grønne alge kan tilføje et ekstra boost af protein til en post-workout shake ud over dens stærke vitamin- og mineralindhold, men kan tages på ethvert tidspunkt på dagen for at udnytte fordelene. Den typiske underesøgte dosis ligger mellem 3 og 10 gram pr. dag, og brugen af op til 30 g pr. dag viste ingen negative bivirkninger.2

spirulina

Der kan være en lille smule plantesmag til spirulinapulver, så nogen vælger at tage det i pilleform i stedet. Mikroalger som spirulina har været brugt i årtier med begrænsede eller ingen bivirkninger.1 USDA har givet spirulina betegnelsen “GRAS” (generally regarded as safe = generelt betragtes som sikker). Det kan interagere med andre lægemidler, du tager, eller bidrage med mere af et bestemt vitamin eller mineral, som du har brug for (baseret på din kost og andre kosttilskud), så det er stadig bedst at tale med en læge, før du starter en ny kosttilskudsrutine.

Opsummering: Det anses for at være sikkert at forbruge og er blevet udpeget som sådan af USDA. Vi vil altid rådgive at konsultere med en læge, inden de gennemgår nye kosttilskud.

Kort fortalt

Spirulina er et kraftfuldt, naturligt forekommende plantebaseret supplement. Det kan give dig et boost af protein sammen med ekstra vitaminer og mineraler, som mange kan drage fordel af. Selvom det i mange år er blevet betragtet som et sikkert kosttilskud, fortsætter de potentielle fordele ved spirulina med at vokse, da forskerne lærer mere om dens magt.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
 2. Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society78(3), 78-3.
 3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology90(8), 1817-1840.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her