0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Ernæring

Find den bedste slankekur I 7 effektive slankekure der giver resultater

Søger du efter effektive slankekure på nettet?
Og er du i tvivl om, hvilken slankekur, der passer bedst til lige netop dig? 

Har du svært ved at smide de sidste genstridige og velkendte 5 kilo? Træner du på livet løs, men resultaterne udebliver?
Det er nu på tide at hoppe ud i køkkenet og tage et ekstra kig på din kost. Et vægttab er nemlig et samspil mellem en aktiv livsstil og den rette kost.

For at hjælpe dig på vej mod et vægttab eller en livsstilsændring, så har vi listet 7 effektive slankekure op. Alle 7 effektive slankekure, der hitter i 2018 (hint: Paleo er so last year).

1.DASH

2. Middelhavsdiæt

3. Keto-Diæt

4. Vegansk Diæt

5. Flexitar Diæt

6. Intermittent Fasting

 7. Low-FODMAP Diæt

1. DASH

Dash diæt

Den 21-årige DASH-diæt er rangeret som den allerbedste diæt samlet set i ”US News Best Diets Ranking 2018”, og vi tror, det er fordi kosten består af reel mad med fleksible retningslinjer.

Hvad er det?

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) har fokus på, at der spises fødevarer som menes at være ideelle til afværgelse af højt blodtryk, og ligeledes kan hjælpe med vægttab (i kombination med et samlet kalorieunderskud.)

Spis: mad rigt på proteiner; fiber, kalium, magnesium og calcium såsom frugter, grøntsager, hele korn, nødder, kaloriefattige proteiner og lav-fedtdiæt.

Begrænset mængde: Mættet fedtindtag (inkluderende højt-fedtdiæter og fedende måltider), rødt kød, salt, tropiske olier og sukkerholdigt mad og drikke.

Virker det?

Det er ikke overraskende at DASH-diæt var nummereret som den bedste diæt i 2018, da den har en heftig mængde af videnskabelige undersøgelser, som bakker op om kravene om sænkning af forhøjet blodtryk, og forbedring af hjerte-kar risikofaktorer som overvægt. En af DASH-diætens primære kendetegn er, at det kræver langsigtet ændring af livsstil og ikke bare   et kortsigtet fix.

2. Middelhavsdiæt

Middelhavsdiæt

Den berømte middelhavs diæt kom som noget af det første i dette års ”US News Best Diets Ranking” (bundet til DASH-diæten)

Hvad er det?

Hobevis af beviser over årene har vist os, at folk som lever nær Middelhavet generelt set er sundere, har mindre kropsfedt, og lever længere end andre fra vestlige lande, som fx Storbritannien og USA.

 

Spis masser af: Frugt og grøntsager, hele korn, bælgfrugter, nødder, olivenolie, skaldyr (specielt dem rig på omega-3 fedtsyre), urter og krydderier, og så endnu mere frugt og grønt.

Spis i moderation: Fjerkræ, æg, ost og yoghurt. Et glas rødvin pr. dag er også anbefalet, hvis du selvfølgelig drikker og har lyst til vin.

Begrænset mængde: Sukkerholdig mad og rødt kød.

Virker det?

Beviserne for at middelhavsdiæten mindsker risikoen for hjertesygdomme er ret overbevisende, men livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, friluftsliv og lykke er også delvist ansvarlige.Undersøgelser foreslår også, at ved at følge middelhavsdiæten (i kombination med et kalorieunderskud) resulterer det i lignende langsigtede vægttab.

Det man skal huske på er, at denne diæt ikke har en super streng måltidsplan – det er mere som et sæt sunde principper at følge, hvilket betyder, at det er op til dig at finde ud af hvordan din kost skal se ud, og hvor mange kalorier der kan spises for at tabe/opretholde vægten.
Med dette sæt fornuftige og sunde principper tror vi, at denne diæt med sikkerhed fortjener plads nummer 2 på dette års kost liste.

Keto-Diæt

Keto diæt

Keto-diæten var en af de mest googlede diæts i 2017 med #keto spredt over de sociale medier verden over, men fortjener den at være på toppen af de bedste diæter?

 Hvad er det?  

Den ketogene diæt var oprindeligt designet til at hjælpe børn med at kontrollere epileptiske anfald, men den nye version er designet specifikt til fedttab. Den er baseret på spisning af fødevarer, som tvinger din krop til sikkert at indtage en tilstand af ketosis, som vil sige at bruge fedt til energi frem for sukker.

Fortalere for Keto-diæter påstår, at det også undertrykker appetitten.

Spis: Omkring 70-75 % af din kost skal bestå af fedt, og omkring 20 % af protein.

Begrænset mængde: Kulhydrater skal være omkring 5-10 % af din kost, primært fra ikke-stivelseholdige grøntsager.

Virker det?

Juryen er stadig ikke sikker på denne diæt. Nogen forskning foreslår, at Keto-diæten i kombination med et kalorieunderskud opnår markant bedre længerevarende vægttab i stedet for en lavt-fedt begrænset kaloriediæt. Den er ingenting værd. Selvom Keto-diæten (for vægttab) er rimelig ny, er der ikke mange undersøgende studier omkring dets længerevarende indvirkning på dit helbred.

Hvis du forsøger dig på Keto-diæten, skal du være forberedt på udmattelse og træthed imens din krop tilpasser sig en ekstrem lav-kalorie diæt. Derudover er det en relativ anti-social spiseplan, da din omgangskreds omkring dig spiser noget helt andet end dig selv.

Vegansk Diæt

Vegansk diæt

Vegansimen er ikke noget nyt i år 2018, men da tendensen fortsætter med at svæve, fortjener denne diæt ubestrideligt omtale på listen over bedste diæter.

Hvad er det?

Veganere ekskluderer mad som kommer fra dyr, og nogle af dem vælger også ikke at anvende produkter som kommer fra dyr, som fx læder og uld. Der er rigeligt med grunde til at folk bliver veganere – lige fra at slanke sig og forbedre helbredet til at mindske CO2 fodspor og hjælpe planeten. Derudover er der mange flere velsmagende veganske erstatninger derude nu end der var tidligere, så vegansk mad behøver ikke ligne indholdet af en kanin skål.

Virker det?

I relation til vægttab i en vegansk diæt har nyere forskning vist, at veganere måske indtager færre mættede fedtstoffer og kalorier end ikke-veganere, hvilket betyder, at de kan være mindre tilbøjelige til at udvikle type 2 diabetes og hjertekar sygdomme. Men det er ikke bare at skære ned på kødet, hvis du vil have en smallere omkreds omkring taljen. At spise masser af sunde fødevarer frem for behandlet junkfood, er nøglen til en sund vegansk (og ikke-vegansk) kost.

På trods af populær tro skal du være i stand til at få alle de nødvendige næringsstoffer fra en vegansk kost med en lille smule planlægning. Man har fundet ud af, at mange veganere forbruger mere frugt og grøntsager end ikke-veganere, så deres kost kan være højere på alle de vigtige fibre, folinsyre, vitamin C og E, kalium, magnesium og plantekemikalier. Du skal blot huske at spise godt varieret af plantebaserede proteiner spredt henover dagen.

Flexitar Diæt

Flexitar diæt

At følge en semi-vegetariskdiæt er blevet mere og mere populært i et samfund som bekymrer sig om miljømæssig bæredygtighed (men på samme tid ikke vil opgive kød helt). Dette er grunden til at netop denne diæt også er nået listen af de bedste diæter i år.

Hvad er det?

Semi-vegetariskdiæten kan beskrives som en afslappende form for veganisme, som betyder at reducere i indtaget af dyreproteiner og øge indtaget af alternative proteinrige plantebaserede fødevarer.

Spis masser af: Plantebaserede proteinrig mad, såsom bælgfrugter (bønner, linser, ærter etc.), nødder og frø.

Spis i moderation: Dyr- og fiske proteiner.

Begrænset mængde: Der er ingen udelukkelser i den semi-vegetariske diæt.

Virker det?

Forøgelse af dit indtag af hjerte-sunde fødevarer som nødder og frø, og fibrøse fødevarer som bælgfrugter, samtidig med at sikre, at du får nok protein i den kost, er bestemt et smart valg, som også er i overensstemmelse med de nationale sunde anbefalinger inden for fødevarer. Men vi advarer om, at hvis du ønsker at holde dig sund og slank, er den diæt ikke et fripas til at spise alt den pizza dit hjerte begærer (selv ikke hvis det er en vegetarisk pizza).  Videnskabelige undersøgelser har fundet ud af, at nogle vegetarer og semi-vegetarister har en tendens til at veje mindre end deres modstykker, men det kan være fordi de generelt set er mere bevidste om sund mad.

 6. Intermittent Fasting

intermittent fasting

Tidsbegrænset spisning, 5:2 diæten og vekslende-dag-faste, er alle former for intermittent fasting. Men hvad er intermittent fasting helt præcist, og skal du give det et forsøg? 

Hvad er det?

Intermittent fasting betyder at have korte cyklusser, hvor der slet ikke spises (dvs. faste), og spise gentagne gange. Nogle mener, at det kan hjælpe med at sprænge stædigt fedt, kontrollere insulinniveau og hjælpe dig med at holde din diæt (da du kun vil begrænse kalorier på visse tidspunkter). Teorien bag intermittent fasting og vægttab er, at når du faster i mere end 12 timer, vil din krop være i stand til at have adgang til fedtdepoterne som tidligere har været utilgængelige med en regelmæssig spiseplan.

Der er tre forskellige typer af intermittent fasting, som folk almindeligvis foretager sig.

Vekslende faste: Fuldstændig eller delvis (omkring 500 kcal) faste hver anden dag.

Tidsbegrænset faste: Kun spisning inden for en bestemt tidsperiode i løbet af dagen, som sædvanligvis er omkring 4-8 timer lang.

Heldags faste: Have 1-2 (ikke-i træk) fuldstændige eller delvise (omkring 500 kcal) faste dage pr. uge.

Virker det?

I forhold til vægttab synes principperne for intermittent fasting at virke lovende med diæt kun på visse dage (omend drastisk) i modsætning til hver dag, hvor man så hurtigt kan høste fordelene. Men virker det? Og er det bedre end den daglige kalorie begrænsning?

Et studie har vist, at intermittent fasting lader til kun at give lignende vægttab som daglig kalorie begrænsning, men kan til gengæld måske være den anden overlegent til bevarelse af muskelmasse. Desværre er der ingen tilstrækkelige beviser til at understøtte den længerevarende holdbarhed af intermittent fasting.

Vores dom? Vi holder vågent øje med forskning af denne diæt.

Low-FODMAP Diæt

Low Fodmap diæt

Det anekdotiske bevis på at ”low-FODMAP” diæten lindrer oppustelighed er overvældende, men er det nu også sandt? Vi vil undersøge, hvorvidt denne her fortjener en plads på vores liste over bedste diæter i år.

Hvad er det?

Low-FODMAP diæten er en relativ ny diæt, ofte foreskrevet patienter, som lider af irritabel tarm syndrom (IBS), inklusive gas og oppustelighed.
Akronymet FODMAP står for: ” fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”, som er dårligt absorberende simple og komplekse sukkerarter i visse madvarer. Disse dårligt absorberende sukkerarter fermenteres i tarmen og er årsag til symptomer af IBS som oppustelighed.

Maden der skal begrænses, afhænger meget af individet, da nogle mennesker er i stand til at tolerere visse fødevarer bedre end andre.
Folk forskrives som regel en ‘eliminerings’ diæt, hvor de skærer ned på en fødevare ad gangen, overvåger symptomerne, og derefter genindfører dem igen og gentager processen med andre fødevarer, så de kan se, hvilke fødevarer de ikke kan tolerere. Listen af madvarer er temmelig dyr, så her er et overblik:

Begrænset mængde:

  • Visse grøntsager, såsom løg, hvidløg, bælgplanter og kål (broccoli og blomkål
  • Hvede og adskillige andre korn som, couscous, rug, spelt og amarant.
  • Visse frugter, som æbler, pærer og stenfrugter.
  • Mælkeprodukter med laktose.

Rigelige mængder af videnskabelige undersøgelser viser, at low-FODMAP diæten hjælper med IBS, men det primære problem med denne diæt er, at den kan være ekstrem restriktiv og socialt isolerende. Low-FODMAP diæten er ikke for alle, og skal omhyggeligt og forsigtigt overvåges, så du ikke går glip af nogle vigtige næringsstoffer. Så hvis du oplever symptomer af IBS, skal du opsøge en trænet professionel, som fx en læge eller registret diætist før du går ombord på denne diæt.

Husk at tale med din læge før du går om bord på nogle restriktive spise- eller træningsplaner.  

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Ingen post tagsMyprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert