Ernæring

Søvn og junkfood | Dine cravings forklaret af ernæringsekspert

Har du nogensinde følt, at du mister appetitten på en sund morgenmad efter en dårlig nattesøvn? Når du har været oppe hele natten og har vendt og drejet dig, kan en sukkerholdig snack ofte virke langt mere tiltrækkende end en spinat-smoothie.
Det viser sig, at der kan være en grund til det…

Hvordan påvirker søvnmangel cravings?

Hvis du ikke får nok søvn, kan det ændre sultregulerende hormoner, hvilket kan øge trangen til fødevarer med højt kalorieindhold.1

Heldigvis er løsningen nem – vi skal blot få nok søvn. #drømmescenarie

Den amerikanske National Sleep Foundation anbefaler, at raske voksne får mellem syv og ni timers søvn hver nat, og at ældre voksne får mellem syv og otte timers søvn. For spædbørn, småbørn og teenagere anbefales mere søvn, idet nyfødte børn har brug for mellem 14 og 17 timers søvn om dagen.2

Og god søvn er ikke kun vigtigt for at spise og føle sig bedre tilpas i hverdagen. Et overdrevent forbrug af fødevarer med et højt indhold af tilsat sukker, fedt og natrium kan føre til en større risiko for at udvikle sundhedsmæssige problemer senere i livet.

Hvilken virkning har manglende søvn på hormonerne?

Manglende søvn kan føre til:

 • Ændret appetit
 • Indtag af fødevarer med højt kalorieindhold
 • Vægtøgning

Forstyrret eller utilstrækkelig søvn kan føre til, at du føler en øget appetit på kalorierige fødevarer den følgende dag, samt at du får lyst til at spise mere.1 Det skyldes, at søvn spiller en afgørende rolle i reguleringen af de appetitpåvirkende hormoner ghrelin og leptin.

Ghrelin er tæt forbundet med sult, mens leptin hjælper med at føle sig mæt. Det har vist sig, at manglende søvn udløser øgede niveauer af ghrelin og nedsatte niveauer af leptin, hvilket fører til øget sult og appetit.3

Tips til bedre søvn

 • Gå i seng på samme tid hver aften
 • Få den samme mængde søvn hver nat
 • Sørg for, at dit soveværelse er mørkt og roligt
 • Undgå at spise, bruge din telefon eller se tv i sengen
 • Spis dit sidste måltid/snack to til tre timer før sengetid
 • Forsøg at undgå koffein (kaffe, te, sodavand, chokolade) sent på dagen
 • Hvis du vælger at tage en lur, så gør det tidligt på dagen og begræns den til mindre end en time
 • Undgå alkohol i to til tre timer før sengetid
 • Mediter

Kort fortalt

Der er ikke noget galt med en sukkerholdig snack en gang imellem, men det kan blive et problem, hvis det bliver en daglig vane.

En af årsagerne kan være søvn, da manglende eller utilstrækkelig søvn kan påvirke de sultregulerende hormoner i kroppen. Så en måde at dæmme op for trangen til kalorierige fødevarer på er at sørge for at få nok søvn aftenen før. Forhåbentlig er problemet dermed løst eller lempet.

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

At-Home Athletes | Denne ekspert forklarer, hvorfor søvn er så vigtig

Ernæring

At-Home Athletes | Denne ekspert forklarer, hvorfor søvn er så vigtig

Undgå ikke at få din søvn i hus.

2021-02-19 18:32:07Skrevet af Jamie Wright

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Jenaed Gonçalves Brodell

Skribent & Ekspert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabsmand. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter og har erfaring inden for pædiatrien. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her