Kosttilskud

8 Fordele ved fiskeolie | Får du dine omegaer?

I årevis har fiskeolie været en favorit i supplementverdenen. Selv om navnet måske ikke er så tiltalende, er fordelene ved fiskeolie det hele værd. De hjælper både det generelle helbred og sportspræstationer.

Fiskeolie er en naturlig kilde til omega-3-fedtsyrer, nogle af de mest gavnlige for et optimalt helbred. Fiskeolietilskud er blevet et populært alternativ til at spise fed fisk, da det kan være svært at få nok portioner fisk i kosten regelmæssigt.

I denne artikel finder du:

Få en detaljeret beskrivelse af omega fra vores ernæringsekspert Richie Kirwan nedenfor…

Hvad er fiskeolie?

Fedtstoffer findes i mange former – du har sikkert hørt om mættede og umættede fedtstoffer.

De mest almindelige former for umættede fedtstoffer er omega-3– og omega-6-fedtsyrer, baseret på deres kemiske struktur. Omega-3-fedtsyrer er de mest gavnlige for hjertets og hjernens sundhed. Fede eller fede fisk og de deraf afledte fiskeolietilskud er gode kilder til omega-3-fedtsyrer; især DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre).

Mange førende sundhedsorganisationer anbefaler 1-2 portioner fed fisk om ugen for at få gavnlige niveauer af fedtsyrer.1

Men mange af os mangler at inkorporere fisk som tun, laks, sild, ansjoser og makrel regelmæssigt i vores kost. Det er her, fiskeolietilskud kommer ind i billedet.

Veganere kan heller ikke spise fed fisk, men der findes veganske omega 3-fedtsyrer, som kan supplere dette.

Hvis du ønsker at øge dit indtag af fisk, kan du prøve vores One-tray laks med pesto.

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Sunde Opskrifter

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Her er en lækker måde at sikre dig, at du får de stemningsfremmende omega-3'er.

2020-10-06 12:29:17Skrevet af Lauren Dawes

8 fordele ved fiskeolie

Fedt spiller mange roller for at holde vores kroppe sunde, men det er vigtigt at vælge hjertesunde fedtstoffer. Mens fedtfattige diæter kan være populære for at skære ned på kalorier, er et passende niveau af fedtstoffer nødvendigt for optagelse af 4 vigtige vitaminer – A, D, E og K. Lad os nu komme ind på nogle af fordelene ved fiskeolie.

Kan forbedre kolesterolet

Tilskud af omega-3 fedtsyrer er blevet forbundet med at forbedre det samlede kolesterol og HDL (eller det “gode” kolesterol), mens triglycerider og LDL (“dårligt”) kolesterol reduceres.2 Optimering af dine kolesterolværdier i blodet er blevet forbundet med forebyggelse af hjertesygdomme.2

Kan hjælpe med at reducere forhøjet blodtryk

Forskning har vist, at brugen af omega-3-fedtsyrer har været forbundet med lette fald i blodtrykket.2 Højt blodtryk kan føre til mange hjerterelaterede sundhedsproblemer. Forbedring af dit kolesteroltal og reduktion af blodtrykket hjælper begge til at bevare et sundt hjerte.

Kan hjælpe med at forebygge hjerterytmeforstyrrelser

En anden vigtig potentiel fordel ved fiskeolier er relateret til sunde hjerterytmer.

Hjerterytmeforstyrrelser eller ændringer i forhold til hjertets normale slagmønster kan være skadelige og endog dødelige. Flere undersøgelser har vist, at fiskeolier og omega-3-fedtsyrer kan have en stærk indvirkning på forebyggelse af disse problemer.2

Kan mindske inflammation

Der er så meget forskning i fiskeoliens indvirkning på hjertesundheden, at forskerne også har afdækket en forbindelse mellem fiskeolie og inflammation.3 Især en undersøgelse viste, at fiskeolie virkede bedre til at mindske tegn på inflammation end hørfrøolie, som også har et højt indhold af omega 3-fedtsyrer.3

Kan støtte hjernens udvikling og kognition

Fiskeolie (især DHA) indgår ofte i kosttilskud til gravide, da det er blevet forbundet med en sund hjerneudvikling under graviditeten.4 Andre undersøgelser har undersøgt fiskeoliens potentielle indvirkning på hjernens sundhed og aldringsprocessen. Selv om resultaterne er forholdsvis usikre på nuværende tidspunkt, er håbet at finde en indvirkning på ting som demens.

Kan støtte hudens sundhed

Der blev for nylig foretaget en undersøgelse af virkningen af fiskeolietilskud til forebyggelse af hudskader forårsaget af luftforurening. Fiskeolie understøtter absorptionen af fedtopløselige vitaminer som D- og A-vitamin (begge forbundet med hudens sundhed). Dette kombineret med dens antiinflammatoriske egenskaber gør hudens sundhed til et lovende område for mere forskning.5

Kan støtte humør og mental sundhed

Middelhavskosten er kendt for sine hjertesunde olier fra fisk og andre fødevarekilder.6 En undersøgelse viste en forbedring af humøret, når man fulgte middelhavskosten, hvilket har ført til anden forskning i fiskeolie og depression. Selv om yderligere undersøgelser ikke har vist en direkte sammenhæng, er forskningen lovende for fremtiden.

Kan støtte øjensundheden

I lighed med hjernens udvikling er sund øjenudvikling hos spædbørn blevet forbundet med moderens indtagelse af omega-3-fedtsyrer.7 Denne fordel er ikke blevet bevist for at støtte øjenets fortsatte sundhed som voksne. Vores øjne har dog store koncentrationer af omega-3-fedtsyrer, som kan understøttes af tilskud.

fiskeolie

Dosering af fiskeolie

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler mellem 200-500 mg fiskeolietilskud dagligt, men det er vigtigt at sikre sig, at mindst 300 mg kommer fra DHA.

Det er vigtigt at drøfte doseringen med din læge eller apoteker, da fiskeolie kan interagere med anden medicin.

Kort fortalt

Den brede vifte af sundhedsfordele, der er knyttet til fiskeolie, gør det til et effektivt supplement for alle. Uanset om du ønsker at forebygge sygdomme eller støtte den generelle sundhed, kan fordelene ved fiskeolietilskud helt sikkert hjælpe dig med at nå dine sundhedsmål.

Bedste kosttilskud til muskelvækst og fedttab | Kosttilskud for begyndere

Kosttilskud

Bedste kosttilskud til muskelvækst og fedttab | Kosttilskud for begyndere

Det grundlæggende i at opbygge muskler og tabe fedt.

2021-05-23 12:33:45Skrevet af Liam Agnew

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Tacon, A. G., Lemos, D., & Metian, M. (2020). Fish for health: improved nutritional quality of cultured fish for human consumption. Reviews in Fisheries Science & Aquaculture28(4), 449-458. 
  2. Sidhu, K. S. (2003). Health benefits and potential risks related to consumption of fish or fish oil. Regulatory toxicology and pharmacology38(3), 336-344. 
  3. Duda, M. K., O’Shea, K. M., Tintinu, A., Xu, W., Khairallah, R. J., Barrows, B. R., … & Stanley, W. C. (2009). Fish oil, but not flaxseed oil, decreases inflammation and prevents pressure overload-induced cardiac dysfunction. Cardiovascular research81(2), 319-327. 
  4. Lauritzen, L., Brambilla, P., Mazzocchi, A., Harsløf, L., Ciappolino, V., & Agostoni, C. (2016). DHA effects in brain development and function. Nutrients8(1), 6. 
  5. Lin, Z., Niu, Y., Jiang, Y., Chen, B., Peng, L., Mi, T., … & Kan, H. (2021). Protective effects of dietary fish‐oil supplementation on skin inflammatory and oxidative stress biomarkers induced by fine particulate air pollution: a pilot randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial. British Journal of Dermatology184(2), 261-269. 
  6. Parletta, N., Zarnowiecki, D., Cho, J., Wilson, A., Bogomolova, S., Villani, A., … & O’Dea, A. (2018). A Mediterranean-style dietary intervention supplemented with fish oil improves diet quality and mental health in people with depression: A randomised controlled trial (HELFIMED). Journal of the Australasian College of Nutritional and Environmental Medicine37(1), 6-18. 
  7. Hodge, W., Barnes, D., Schachter, H. M., Pan, Y., Lowcock, E. C., Zhang, L., … & Lewin, G. (2005). Effects of Omega-3 fatty acids on eye health: Summary. In AHRQ Evidence Report Summaries. Agency for Healthcare Research and Quality (US). 
  8. Fish oil supplements. World Health Organization. 2018. https://www.who.int/nutrition/topics/5_population_nutrient/en/index13.html 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her