Træning

Rumænsk dødløft | Form og typiske fejlt

Rumænsk dødløft (forkortet RDL) er rettet mod hofteekstension (glutes) og knæbøjere (hamstrings). Det er en af de mest effektive måder at belaste dine hamstrings på. Så uanset om dit mål er at øge muskelmasse, styrke eller atletisk præstation, kan RDL hjælpe med at bulletproof dine hamstrings.

I denne artikel:

Fordele Ved Rumænsk Dødløft

I lighed med det konventionelle dødløft, rekrutterer rumænsk dødløft (RDL) en masse muskelmasse. Det er derfor en af de bedste øvelser, når man belaster en hofte-hinge bevægelse. I dette afsnit vil vi gennemgå nogle af de vigtigste grunde til, hvorfor du bør inkludere RDL i din træning.

Styrke i bagkæden

RDL’en belaster alle muskler i den bagerste kæde. Dette inkluderer glutes og hamstrings. De er de primære bevæggrupper, mens den øvre og nedre ryg skal opretholde spændingen under hele løftet. Dette for at holde en neutral rygsøjle. Da bevægelsen træner så mange muskler, kan der opnås nogle seriøse styrkeforbedringer i den bageste kæde. Dette igennem progressiv overload, hvis den udføres korrekt og konsekvent.

Atletisk udvikling

Den vigtigste bevægelse, der er involveret i korrekt udførelse af RDL, er hofteekstension. Denne bevægelse er grundlæggende i mange sportslige bevægelser, da en kraftig hofteekstension vil føre til et kraftigere spring og hurtigere løb. RDL belaster også i betydelig grad hamstrings. De er ansvarlige for knæbøjning, hvilket er en anden vigtig bevægelse, der er involveret i atletisk præstation. I bund og grund kan den være med til at gøre dig hurtigere og stærkere i din sport.

Forebyggelse af skader

Hamstrings lider ofte af overbelastninger, der opstår som følge af overbelastning i den excentriske fase af træningen. Et godt eksempel er forstrækninger under sprint, når hamstrings er for svage til at modstå den belastning, der pålægges dem. Øvelser som RDL, der fortrinsvis belaster hamstrings gennem en bred vifte af bevægelser, kan reducere denne risiko for skader betydeligt ved at styrke vævet, så det kan modstå højere belastninger.

Rumænsk Dødløft Teknik

Placer fødderne lidt smallere end hoftebreddes afstand, hold ryggen ret, kig fremad og tag fat i vægtstangen med hænderne i ca. skulderbreddes afstand. Du kan gribe stangen med overhåndsgreb, blandet greb, hookgrip eller bruge straps – det afhænger af personlige præferencer, og hvad der fungerer bedst for dig.

Stå med fødderne ca. i skulderbreddes afstand, og hold balancen over midten af foden. Du skal enten dødløfte belastningen til startpositionen (dvs. hvor du står oprejst), eller du skal tage stangen op til startpositionen.

Bøj knæet let i =leddet og squeeze skulderbladene sammen. Med neutral rygsøjle sænker du langsomt vægtstangen, idet du kun bøjer i hoften.

Hold vægtstangen over midtfoden under hele løftet, så stangen er i tæt kontakt med benene. Ved at holde stangen tæt på og minimere enhver knæbøjning vil hofterne blive skubbet tilbage, når vægtstangen sænkes – dette bør resultere i en fornemmelse af spænding/belastning af dine hamstrings.

Når du er i bunden af bevægelsen, og du føler et dybt stræk i hamstrings, skal du trække hamstrings koncentreret sammen, idet du holder neutral rygsøjle, indtil du når udgangspositionen, før du påbegynder den følgende rep.

Typiske Fejl

Som med enhver øvelse vil dårlig form af rumænsk dødløft begrænse dine fremskridt og samtidig øge risikoen for skader. Vi har skitseret nogle af de mest almindelige fejl, når du udfører RDL’er, sammen med nogle enkle råd om, hvordan du kan rette op på dem.

Runding af din ryg

Mange fysioterapeuter hævder, at det at runde ryggen, når du løfter, ikke i sig selv er en årsag til bekymring (f.eks. er dette et af de vigtigste elementer, der indgår i den korrekte udførelse af Jefferson Curl), og mener, at det er belastningstolerance, der er problemet. Problemet er, at mange mennesker simpelthen ikke er i stand til at tolerere højere belastninger med bøjet ryg uden at føle en form for ubehag eller smerte. Løsningen på dette er simpelthen at opretholde en “neutral” rygsøjle, når man løfter, hvilket minimerer risikoen for smerte og hjælper med at styrke den bageste kæde i processen.

Den bedste måde at opnå dette på er ved hjælp af korrekt afstivning, belastningsstyring (ved at bruge belastninger, som du er i stand til at opretholde) og signaler som f.eks. at trække skulderbladene sammen.

Ikke at bruge hele bevægelsesområdet

Time under tension og fuld bevægelsesomfang er to af de vigtigste drivkræfter bag øget muskelmasse. Hvis du begrænser disse faktorer, vil du hæmme træningsfremgangen og spilde din tid med ineffektiv træning. For at opnå optimale resultater skal du sørge for at bruge det fulde bevægelsesområde – under RDL bør du mærke et betydeligt stræk på dine hamstrings, når du er i bundpositionen, men det afhænger af din fleksibilitet.

Ikke at opretholde de korrekte positioner

Hvis du ikke opretholder de korrekte positioner, når du udfører et løft, reducerer du effektiviteten af øvelsen. Når du udfører RDL, omfatter disse fejl bl.a:

Tillad knæene at bøje mere, når løftet udføres. Ved at lade knæleddet bøje, forkorter du effektivt hamstrings, hvilket minimerer det stræk, der lægges på dem, og minimerer den belastning, der håndteres. Tilsammen gør disse faktorer øvelsen mindre effektiv.

Stangen (eller det apparat, du bruger) skal forblive i tæt kontakt med benene under hele løftet – dette vil resultere i, at hofterne bliver skubbet tilbage, men du bør mærke et stræk på dine hamstrings. Mange mennesker lader belastningen glide væk fra benene, hvilket betyder, at lænden tvinges til at håndtere belastningen, hvilket reducerer den belastning, som hamstrings oplever.

Flere Øvelser For Hammies

Hamstrings er centrale i en velafrundet fysik og under atletiske præstationer. Mens rumænsk dødløft er en fantastisk øvelse til effektiv træning af hamstrings og hofte-hinge bevægelsen, har vi nedenfor foreslået nogle effektive alternativer til at opnå lignende resultater.

Barbell bridges

 

Denne øvelse kan udføres med vægtstang, håndvægte eller endda som en kropsvægtøvelse. Da det er en mere hoftedominerende øvelse, har den en tendens til at belaste glutes mere, og selv om bevægelsesområdet for hamstrings ikke er så stort, kan den stadig være effektiv til træning af hamstrings.

Glute hamstring raise

Denne øvelse kræver et stykke udstyr, der kaldes en glute ham developer (GHD). Du kan belaste denne øvelse med vægtskiver, håndvægte eller endda bare udføre den som en kropsvægtsøvelse. Teknisk beherskelse er vigtig for denne øvelse, da den nemt kan blive en øvelse for lænden, hvis den udføres med en anden teknik.

Hamstring curls

Rumænsk dødløft støtteøvelser

Mens rumænsk dødløft giver betydelig stimulering til hamstrings, er det også en hofte-dominerende bevægelse, hvilket betyder, at glutes er en af de primære bevæggrupper. Hamstring curls kan udføres i siddende, liggende eller stående stilling, afhængigt af det anvendte apparat, og de er et godt alternativ, da de udelukkende belaster hamstringsmusklerne.

Konventionel dødløft

Denne øvelse udføres oftest med en vægtstang med plader, men kan også udføres effektivt med håndvægte, modstandsbånd eller kabler. Da der bruges et større antal muskelgrupper – og dermed en større mængde muskelmasse – under denne øvelse, vil du have tendens til at kunne bruge mere belastning under denne øvelse. Dette er ikke udelukkende en hamstring-øvelse, men kan være meget effektiv, når du skal udvikle styrke i den bageste kæde.

Kort fortalt

RDL er en fantastisk øvelse, når det gælder om at udvikle styrke i den bagerste del af kæden, selv om du måske skal have en højere grad af fleksibilitet for at få mest muligt ud af den. Uanset om du ønsker at forbedre din atletik eller udvikle en mere afrundet fysik, så er RDL’en noget for dig!

3 alternativer til dødløft | Slip for at stå i kø til dødløft platformen

Træning

3 alternativer til dødløft | Slip for at stå i kø til dødløft platformen

Spring køen over og kom i gang med at træne din bagkæde.

2020-08-07 18:37:08Skrevet af Isaac Syred

Dumbbell bentræning | Top 8 dumbbell øvelser til ben

Træning

Dumbbell bentræning | Top 8 dumbbell øvelser til ben

Når bendagen rammer dig, så angrib tilbage med disse killer-øvelser.

2021-12-16 10:24:24Skrevet af Chris AppletonScott Whitney

Scott Whitney

Forfatter og ekspert

Scott udviklede en lidenskab for sport og performance gennem at konkurrere i langdistanceløb og bouldering inden studiet på universitetet. Scotts akademiske resultater inkluderer en BSc-hons i sportsterapi og en MSc-grad i styrke og konditionering. Han er også medlem af The Society of Sports Therapists and CIMSPA. Tidligere har han arbejdet med amatører og elite atleter, lige fra universitetsidrætshold til elite rugbyliga atleter og Team GB roere. Han arbejder i øjeblikket med forskellige fitnesscentre i udvikling og levering af træningsprogrammer for amatøratleter og fitness folk. Mens passive behandlinger forbliver i hans arsenal som sportsterapeut, bruger Scott sine evner til at fremme fysisk aktivitet for at bekæmpe fedme, lændesmerter og andre sportsskader og samtidig sørge for programmer til atletisk udvikling. Som nyuddannet bestræber Scott sig på at få erfaring, hvor det er muligt med rådgivning og deling af viden undervejs. Han mener, det er vigtigt at praktisere det, du prædiker om, så i hans fritid, praktiserer Scott olympisk vægtløftning og nyder at være aktiv udendørs i al slags vejr, skønt han stadig mener, at det er vigtigt at give god tid til sociale aktiviteter.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her