Kosttilskud

15 fødevarer med højt indhold af K-vitamin

K-vitamin er et fedtopløseligt næringsstof, der spiller en afgørende rolle for knoglesundheden og blodets størkning. Det anbefales, at voksne indtager mellem 90-120mcg K-vitamin om dagen.1 Men hvor skal du få det fra? Vi har sammensat en liste over 15 fødevarer med et højt indhold af K-vitamin, så det aldrig mere bør være et problem at få nok i kosten.

Det er velkendt, at mange vitaminer og mineraler er afgørende for vores sundhed, men K-vitamin er unikt, fordi dets indtag skal overvåges hos dem, der tager blodfortyndende medicin, så du bør tale med din læge, før du foretager væsentlige kostændringer.

15 fødevarer med højt indhold af K-vitamin

Marvkål

Mørke, bladgrønne grøntsager er typisk forbundet med høje niveauer af vitamin K, og marvkål indeholder 105mcg i blot to spiseskefulde kogte grønsager. Selvom de er tætte på mange andre næringsstoffer, er disse grønne grøntsager særligt høje i K-vitamin.

Turnip greens

Turnip greens er mindre almindelige end kålgrøntsager, men indeholder den samme mængde (105mcg) K-vitamin i blot to kogte spiseskefulde. De kan bruges i enhver ret med braiseret grønt eller tilsættes til en salatblanding.

Spinat

Spinat er en almindelig kilde til K-vitamin og indeholder 145mcg i en kop rå spinat. Spinat er fyldt med næringsstoffer og kan tilsættes til smoothies uden at ændre smagen for meget, røres sammen med æg eller serveres som salat. Spinat er også en god plantebaseret kilde til jern.

Grønkål

Grønkål er en anden populær grøntgrønt med et højt indhold af K-vitamin, der indeholder mere end 140 mcg i to kogte spiseskefulde eller en kop råkost. Grønkål har også et højt indhold af A-vitamin, calcium og kalium, hvilket gør den meget næringsrig for så få kalorier (ca. 35 kcal i en kop).

Romaine salat

Selvom romainesalat ikke er så mørk i farven som grønkål eller spinat, er romainesalat en anden grøn salat, der har et højt indhold af K-vitamin, med omkring 60 mcg i en kop rå salat. Romainesalat er populær i caesarsalater og indeholder også et højt indhold af C- og K-vitamin samt folat (B9).

Grønbladet salat

Grønbladet salat har et højere indhold af K-vitamin end romainesalat og indeholder ca. 100 mcg i en kop. Grønbladet salat er populær i salater og har en dyb grøn farve, men en mildere smag end grønkål eller spinat. En kop indeholder kun fem kalorier.

Broccoli

Broccoli har et højt indhold af K-vitamin med 90mcg i en kop rå broccoli og ca. 110mcg i en kop kogt broccoli. Broccoli er en god kilde til calcium, jern og andre mineraler og tilføjer også fibre og smag til mange retter.

Kål

Kål er populær som diætkost i sig selv og kan koges i supper, spises i strimler i salater eller endda i wokretter. Denne alsidige grøntsag har et lavt kalorieindhold (ca. 6 kalorier pr. blad), men den indeholder en moderat mængde K-vitamin (58 mcg pr. kop) og dækker ca. 15 % af dit daglige behov for C-vitamin.

Rosenkål

Spirekål er populær verden over og ligner minikål og indeholder lignende næringsstoffer, idet spirekålene indeholder ca. 120 mcg K-vitamin pr. halv kop. De er meget næringsrige og indeholder også mere end dit daglige behov for c pr. kop samt ca. 13 g kostfibre.

Forårsløg

Selv om forårsløg ikke er en traditionel mørkbladet grøn grøntsag, indeholder de stadig masser af K-vitamin med ca. 207 mcg pr. kop. De bruges ofte som tilbehør eller tilberedes i retter og er også rige på A-vitamin og C-vitamin.

Asparges

Asparges indeholder ca. 70mcg K-vitamin pr. kop. Den har et lavt kalorieindhold og bidrager også med fibre og folat til din kost samt en del protein (ca. 4 g pr. kop).

Sojabønner

Sojabønner er en fantastisk vegansk proteinkilde med 33mcg K-vitamin pr. portion. De er også gode kilder til fibre, fosfor og kalium.

Sojabønneolie

Ligesom sojabønner kan sojabønneolie bidrage til dit daglige indtag af K-vitamin. Sojabønneolie, der ofte findes i salatdressinger eller bruges som madolie, indeholder 3,4 mcg K-vitamin i en enkelt spiseskefuld.

Edamame

Edamame er en anden form for sojabønne, der er fyldt med fibre og protein, og som er populær på grund af sin smag og næring. Det er også en god vegansk jernkilde med et indhold på ca. 45 mcg pr. kop.

Avocado

Avocado er en frugt med et højt indhold af K-vitamin, idet en kop indeholder op til 50 mcg. Den er også en kilde til sundt fedt og indeholder 3 g protein pr. kop.

Avocado er heller ikke en one trick pony. Få en oversigt over dens andre fordele nedenfor…

Oksekødslever

Oksekødslever er langt fra den mest populære fødevare, men den er utrolig næringsrig. 100 g oksekødslever indeholder 92 mcg K-vitamin samt A-vitamin, folinsyre og jern.

Kort fortalt

K-vitamin er afgørende for vores generelle sundhed, så det er vigtigt, at vi forsøger at indtage fødevarer, der er rige på vitaminet. Det er værd at huske på disse for at hjælpe dig med at få dit daglige anbefalede indtag. Og hvis du stadig har svært ved at få nok af det i din kost, kan du overveje at få K-vitamin fra et tilskud, hvis din læge mener, at det vil være gavnligt.

10 fødevarer med højt indhold af B12-vitamin

Ernæring

10 fødevarer med højt indhold af B12-vitamin

B12 superfoods, som alle bør overveje.

2022-01-15 12:30:05Skrevet af Jamie Wright

5 fødevarer med højt indhold af D-vitamin

Ernæring

5 fødevarer med højt indhold af D-vitamin

Det er ikke kun solskinsvitaminet.

2022-01-19 18:44:20Skrevet af Jamie Wright

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her