Kosttilskud

Hvad er D-asparaginsyre? | Fordele, bivirkninger og dosering

D-aspartic acid er et supplement, der ofte tages af mænd med det formål at opretholde normale testosteronniveauer. Følgende artikel vil forklare præcis, hvad D-aspartic acid er, hvordan det virker, de potentielle fordele, hvor meget du har brug for, og eventuelle bivirkninger.   

D-Aspartic Acid

Hvad er D-aspartic acid? 

Primært er D-aspartic acid kendt for at øge frigivelsen af luteiniserende hormon i hjernen, hvilket resulterer i produktionen af testosteron.1 Det er en af to former af aminosyren aspartic acid. Den anden form er L-aspartat. Aminosyrer tjener et væld af funktioner i kroppen, men du er sikkert stødt på dem før som byggestenene i alle typer proteiner sammen med hormoner og neurotransmittere. 

D-aspartic acid virker i dit centrale hjerneområde for at forårsage en frigivelse af hormoner, såsom luteiniserende hormon, follikelstimulerende hormon og væksthormon.1 Det kan også ophobes i testiklerne, hvor det afhjælper et hastighedsbegrænsende trin i testosteronsyntesen, hvilket fører til en mindre testosteronforøgelse.1  

D-aspartic acid Fordele  

Kan øge antallet af sædceller Forbedring af antallet af sædceller  

Mænd, der kæmper med et lavt antal sædceller, kan have gavn af at bruge tilskuddet, da forskning har vist, at tilskud kan medføre en betydelig forbedring af antallet og bevægeligheden af sædceller.2  

Kan øge energiniveauet  

En af de store fordele ved at hæve testosteronniveauerne fra under normale niveauer til normale niveauer via tilskud af D-aspartic acid er den forbedrede produktion af energi, hvilket kan betyde bedre træningsudholdenhed og større sportspræstationer.  

Kan reducere virkningen af søvnreduktion  

Højere testosteronniveauer er blevet udråbt til at give en bedre nattesøvn. De resulterer også i forbedrede energiniveauer og bedre helbred og restitution fra din sidste træning.  

Søvnbegrænsning eller søvn af lav kvalitet har vist sig at bidrage til en reduktion af testosteron, da størstedelen af testosteron frigives, mens kroppen sover.3 I en et-uges undersøgelse af unge, raske mænd resulterede søvnreduktion (5 timer om natten) i et fald i testosteronniveauet om dagen på 10-15%.4 Hvis du har svært ved at sove på lang sigt, kan du godt have lave niveauer af testosteron, og D-aspartic acid tilskud kan hjælpe med at bringe dem tilbage til det normale.   

Godt for dit kredsløb  

Vidste du, at testosteron også fremmer kroppens koncentration af røde blodlegemer og hjælper med at levere ilt til musklerne?5 Det kunne betyde, at en forbedring af testosteron via tilskud af D-aspartic acid kan øge kapaciteten til at opbygge muskler samt bedre træningsudholdenhed. 

Find ud af, hvilke andre kosttilskud du bør tage for at opbygge muskler:  

24 timers kosttilskudsguide til muskelopbygning

Kosttilskud

24 timers kosttilskudsguide til muskelopbygning

Kosttilskudene til at booste din muskelopbyggende dag.

2022-01-02 12:23:39Skrevet af Claire Muszalski

D-aspartic acid til Bodybuilding  

Den mest almindelige grund til at supplere er vel nok til bodybuilding. Naturlig bodybuilding kræver naturlige testosteron boostere, der er lovlige, er i stor efterspørgsel i sportsverdenen, men især inden for vægtløftningssamfundet. Efterhånden som kroppen naturligt ældes ud over tyverne, aftager kroppens evne til at producere testosteron. Det er kendt, at libido ofte kan aftage sammen med et fald i sædtal, når man bliver ældre, men evnen til at opbygge og bevare muskelmasse kan desværre også tage et betydeligt slag.  

Den gode nyhed er, at det langt fra er umuligt at fortsætte med at opbygge muskler, når man når op i 50’erne og 60’erne. Da testosteron er velkendt for at være ansvarlig for muskelopbygning og libido, bruger ældre mennesker, der stadig gerne vil opbygge muskler i samme tempo som i deres yngre dage, ofte naturlige, lovlige kosttilskud for at øge produktionen af dette vigtige hormon. D-aspartic acid er et af disse kosttilskud, som kan hjælpe med at opretholde normale testosteronniveauer, når man bliver ældre.  

Normale eller høje niveauer af testosteron forbedrer muskel-proteinproduktionen, hvilket fører til udvikling af lean muskelmasse. Testosteron hæmmer også produktionen af kortisol, som er et hormon, der kan resultere i mere mavefedt og tab af muskelvæv.  

Disse fakta kombineret med de søvnforbedrende og energigivende resultater af normale eller høje testosteronniveauer gør det til et potentielt værdifuldt supplement for vægtløftere i alle aldre.  

Læs mere om vores naturlige måder at øge testosteron på. 

D-aspartic acid Bivirkninger  

At have meget høje niveauer af testosteron kan have nogle bivirkninger. Vækst og udvikling af akne og hår er dog almindeligt kendt blandt dem med meget høje niveauer af testosteron, sammen med forhøjede niveauer af aggression og en større appetit. Det er usandsynligt, at D-aspartic acid tilskud vil øge testosteronniveauerne i et sådant omfang, og i øjeblikket er der ingen kendte bivirkninger ved det.  

Behøver jeg at være bekymret?  

D-aspartic acid anses i vid udstrækning for at være sikkert og er ikke opført som et forbudt sportsstof.  

I en 90-dages undersøgelse offentliggjort af Advances in Sexual Medicine tog deltagerne 2.660 mg D-aspartic acid på daglig basis. Seks mænd blev behandlet, og af dette antal led 30 mænd af asthenozoospermi (nedsat sædmotilitet), mens de andre 30 mænd oplevede oligoasthenozoospermi (nedsat sædmotilitet og nedsat sædtal). Forskningen målte deltagernes kreatininniveauer, elektrolytter, blodceller, glukose, enzymer og urinstof regelmæssigt og fandt ingen abnormiteter. Resultaterne afslørede, at der ikke var nogen farlige resultater for menneskekroppen ved at bruge D-aspartic acid, og at det kan øge niveauet af luteiniserende hormon i kroppen betydeligt.  

D-Aspartic Acid

D-aspartic acid kosttilskud  

Vores D-aspartic acid er den perfekte måde at supplere din kost med dette bodybuilding træningstilskud. For alle, der regelmæssigt deltager i tung modstandstræning, er denne letblandede pulverform af kosttilskuddet ideel til daglig brug.  

D-aspartic acid Dosering  

Tilsæt din foretrukne mængde vand eller frugtsaft i en protein shaker. Tilsæt derefter 1 1/2 lille scoops (3g), ryst og forbruge. Brug en gang dagligt. Efter 12 dages sammenhængende brug anbefaler vi, at du tager 1 uges pause, før du gentager cyklussen. 

Ofte stille spørgsmål

Hvad er D-aspartic acid?  

Det er en af to former af aminosyren aspartic acid. Det er kendt for at øge frigivelsen af et hormon i hjernen, hvilket resulterer i produktionen af testosteron.  

Hvad er fordelene  

Fordelene kan omfatte øgede sædtalniveauer hos mænd, øget energiniveau, bedre søvnkvalitet og forbedret cirkulation.  

Skal du gennemgå cyklus med D-aspartic acid?  

Ja, vi anbefaler, at du tager 1 uges pause efter 12 dages sammenhængende brug af D-aspartic acid.  

Hvordan skal jeg tage D-aspartic acid?  

Vi anbefaler at supplere et D-aspartic acid pulver, tage 3 gram om dagen i 12 dage i træk, efterfulgt af en uges pause.  

Er det sikkert?  

Det anses generelt for at være sikkert og er ikke opført som et forbudt stof inden for sport.    

Kort fortalt 

Som en potentiel testosteron-booster bruges D-aspartic acid ofte af regelmæssige motionister og dem, der ønsker at øge muskelmassen, og er ordineret til mænd med fertilitetsproblemer.  

10 nemme post-workout snacks til muskelopbygning

Ernæring

10 nemme post-workout snacks til muskelopbygning

2022-01-09 11:00:13Skrevet af Myprotein

Algoritme til at forudsige den bedste måde at opbygge muskler på baseret på den individuelle fysiologi

Træning

Algoritme til at forudsige den bedste måde at opbygge muskler på baseret på den individuelle fysiologi

En workout plan specifikt til dig

2021-09-03 12:36:56Skrevet af Emily Wilcock

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Topo E, Soricelli A, D’Aniello A, Ronsini S, D’Aniello G. The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats. Reprod Biol Endocrinol. 2009;7:120. Published 2009 Oct 27. doi:10.1186/1477-7827-7-120
  2. 1. D’Aniello, G., Ronsini, S., Notari, T., Grieco, N., Infante, V., D’Angel, N., … & D’Aniello, A. (2012). d-Aspartate, a key element for the improvement of sperm quality. Advances in Sexual Medicine2(04), 45.
  3. Axelsson J, Ingre M, Akerstedt T, Holmbäck U. Effects of acutely displaced sleep on testosterone. J Clin Endocrinol Metab. 2005;90(8):4530–4535. PubMed | Link to Article. [PubMed] [Google Scholar]
  4. Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011;305(21):2173-2174. doi:10.1001/jama.2011.710
  5. Bachman E, Travison TG, Basaria S, et al. Testosterone induces erythrocytosis via increased erythropoietin and suppressed hepcidin: evidence for a new erythropoietin/hemoglobin set point. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2014;69(6):725-735. doi:10.1093/gerona/glt154


Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her