Motivation

Lær at stå tidligt op | Måder at komme ud af sengen

Skal du stå tidligt op? Hader du det?

Det gør vi også. At stå tidligt op kan forbedre din produktivitet, dit tankesæt og din kondition … Hvis du formår at komme ud af sengen.

Den gode nyhed: de bedst afprøvede måder at springe op ved alarmen kl. 06 er ofte de enkleste rutinemæssige justeringer. Vi skal bare minde os selv om at gøre dem (selv de åbenlyse).

stå tidligt op

Gå tidligere i seng

Det mest åbenlyse råd er sandsynligvis det vigtigste, men det følges oftest ikke. Ud over enhver anden justering er det at gå i seng tidligere den No.1 ting, du skal gøre for at hjælpe dig med at stå op tidligere.

En undersøgelse fra University of Birmingham, der nulstillede den sene timing af natugler, viste, at folk, der normalt gik i seng kl. 02:30, kunne omskole deres vaner til et sundere mønster inden for et par uger.1

De tog 23 natugler og bad dem om at følge enkle instruktioner, så de vågnede op på et mere rimeligt tidspunkt. En af instrukserne: gå i seng tidligere.

Efter at have fulgt rådene, formåede deltagerne i gennemsnit at vågne to timer tidligere. Deltagerne rapporterede også om enhver depression og stress “signifikant faldt”, hvilket øgede deres følelser af selvværd og mental klarhed. Så hvis du kæmper for at vågne op tidligere, skal du starte med det åbenlyse: gå i seng.

Følg den rette søvnrytme

I samme undersøgelse blev deltagerne bedt om at gøre andre ting (udover at gå i seng / stå tidligt op) såsom:

At holde regelmæssige søvntider – også i weekenderne
At spise morgenmad, så snart du kan efter at være vågnet, spise frokost på samme tid hver dag og ikke spise middag efter 19:00.
Ingen lur efter fire
Ændring af deres træning til om morgenen
Maksimerer udendørs lys om morgenen og minimerer lys om aftenen.

Disse er alle aspekter af god søvnrytme, som sammen førte til succes med en god nats søvn. Ud af deltagerne er en af de lettest justerbare faktorer maksimering eller minimering af belysning.

Hold dine persienner/gardiner åbne

Vi ved, at lys spiller en vigtig rolle i din døgnrytme, og når du både sover og vågner op.

En anden undersøgelse, Effekten af simuleret daggry på søvnkvaliteten, fandt, at brug af lys (selvom ikke-naturligt) effektivt kan hjælpe folk med at vågne op om morgenen.2. Hvis det stadig er mørkt, når du vågner op, skal du sørge for, at det første du gør om morgenen er at tænde et lys, selvom det kun er en lampe.

Hvis du gør dette (og formår at holde dine øjne åbne), har du en langt større chance for at holde dig vågen og stå op om morgenen.

Skift din alarmtone

Brug for et hårdt bip som din alarm? Det har vist sig, at ved at dit alarmsignal ændres til en melodisk lyd, kan det reducere den opfattede søvnmangel og grogginess, mens du øger din opmærksomhed gennem dagen.3

Så prøv at ændre din alarmtone, hvis du bruger et hårdt bip, og du er mere tilbøjelig til at føle dig bedre, når du vågner op, hvilket også vil hjælpe dig med at stå op.

Sig nej til snooze-knappen

Søvnfragmentering er din søvn konstant afbrudt i løbet af natten, hvilket får dig til at føle dig træt resten af dagen. Undersøgelsen søvnfragmentering og søvnighed i dagtimerne undersøger forbindelsen mellem afbrydelser i søvn og træthed.4

Dette svarer til, når du gentagne gange rammer den snooze-knap for at få yderligere 10 minutter, hvor du kommer ind og ud af søvnen, når du kunne sove lige igennem. Selvom det føles godt på det tidspunkt og er uimodståeligt at gøre halvdelen af tiden, skal du undgå det, da det kaster dig ind og ud af din REM-cyklus.

Når du siger ja til snooze-knappen, gør du det meget vanskeligere at stå op næste gang alarmen går. Så gør dit bedste for at komme op på din første alarm. Sig nej til snooze-knappen, så står du mere konsekvent og let op end før.4

Kort fortalt

Hvis du er på vej tilbage til tidlige morgener (eller hvis du stadig kæmper med dem), kan du prøve nogle af disse tips for at hjælpe dig med at stå op. Husk at gå i seng tidligere, fordi jo tidligere du går i seng, jo tidligere vil du vågne.

Hvis du formår at stå tidligt op, kan du muligvis også klemme en effektiv træning ind.


1. Facer-Childs, E. R., Middleton, B., Skene, D. J., & Bagshaw, A. P. (2019). Resetting the late timing of ‘night owls’ has a positive impact on mental health and performance. Sleep medicine60, 236–247. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2019.05.001

2. Leppämäki, S., Meesters, Y., Haukka, J., Lönnqvist, J., & Partonen, T. (2003). Effect of simulated dawn on quality of sleep–a community-based trial. BMC psychiatry3, 14. https://doi.org/10.1186/1471-244X-3-14

3. McFarlane SJ, Garcia JE, Verhagen DS, Dyer AG (2020) Alarm tones, music and their elements: Analysis of reported waking sounds to counteract sleep inertia. PLoS ONE 15(1): e0215788. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0215788

4. Stepanski, E., Lamphere, J., Badia, P., Zorick, F., & Roth, T. (1984). Sleep fragmentation and daytime sleepiness. Sleep7(1), 18–26. https://doi.org/10.1093/sleep/7.1.18Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her