Ernæring

6 Grunde til at du føler dig groggy om morgenen

Selv i det bedste tider, kan det være svært at stå på tidligt om morgenen – at komme ud af den hyggelige boble og se virkeligheden af en anden lang dag er nok til at få nogen til at dvale.

Men hvis du ofte kæmper for at komme ud af sengen, laver du muligvis nogle af disse almindelige fejl, der vil gøre det sværere at rejse sig og komme igang …

groggy om morgenen

1. Får ikke nok søvn

Det kan synes indlysende, men hvor meget søvn du får, kan påvirke alt fra dit energiniveau til dit generelle helbred. En amerikansk undersøgelse af 150.000 deltagere viste, at over 35% af dem ikke fik nok søvn (mere end 7 timer om natten).1

Det er ikke kun grogginess, som mangel på søvn kan forårsage – dine mål kan også blive påvirket. En nylig undersøgelse af mænd i 20’erne viste, at deres kroppe stoppede med at forbrænde fedt og begyndte at lagre det, hvis de fik mindre end 5 timers søvn om natten.

Undersøgelser har også vist, at en god nats søvn kan understøtte et sundt immunsystem.3 Der er intet, der får dig til at føle dig mere groggy end at vågne op med forkølelse.

2. Følelse af stress

Stress er en stor synder for søvnproblemer (og derfor grogginess). De fleste af os ved, at hormonet kortisol produceres, når man er stresset, men hvad der er mindre kendt, er dets indvirkning på søvnkvaliteten.

Søvn- og stressrespons deler den samme vej – HPA-aksen. Undersøgelser har vist, at når denne HPA-akse er overarbejdet (fx når der produceres masser af kortisol som reaktion på stress), kan dette påvirke søvn.4

Så hvad kan du gøre for at bekæmpe dette? Meditation har vist sig at være en stor stressaflastning såvel som regelmæssig motion

3. Ditch eftermiddagskaffen

Vidste du, at koffein har en halveringstid på ca. 5 timer? Det betyder, at hvis du har fået en kaffe (omkring 200 mg koffein), så kan du stadig have 100 mg koffein i dit system 5 timer senere. Ikke underligt, at du kæmper for at sove.

Prøv at skifte det eftermiddagskoffein hit til en snack, eller koffeinfri drik i stedet for til at berolige det koffein buzz før sengetid.

4. At spise for lidt

Det giver mening, at hvis du ikke spiser nok, kan du føle dig groggy og mangler energi. Når alt kommer til alt er mad lig med brændstof.

Hvis du tilføjer motion til ligningen, skal du muligvis spise mere, end du først troede. Du kan finde ud af, hvor mange kalorier du har brug for til dit mål med vores praktiske kalorietabel.

Det handler ikke kun om, hvor meget du spiser, men om hvad du også spiser. At få i masser af vitaminer og mineraler fra en varieret diæt betyder, at din krop har alt, hvad den har brug for til at fungere ordentligt.

5. Brugen af teknologi for sent om aftenen

Elsker du at ligge ved siden af ​​din telefon om natten? Der er nu tid til at bryde dårlige vaner og sætte nogle grænser.

En undersøgelse af teenagere i Hong Kong fandt temmelig stærke forbindelser mellem forlænget skærmtid og kortere søvntid, søvnforstyrrelser og søvnighed i dagtimerne.6

Lyset fra skærme holder din hjerne i “dagstilstand”, så læg dine enheder væk, og giv din hjerne en pause før sengetid. Endnu bedre, dæmp lyset en time før sengetid, og gør dig afslappet og klar til søvn.

6. Ikke at have en rutine

Mens vi alle elsker en sen aften (og at blive liggende i sengen) med jævne mellemrum, kan det at skabe ravage på dit kropsur med at smække på med udsættelse og holde sig oppe sent og efterlade dig groggy.

En gennemgang af undersøgelser, der ser på søvn og atletpræstationer, anbefales det at gå i seng og vågne op på de samme tidspunkter hver dag og nat.7 Det kan være svært i starten, men det kan gøre en enorm forskel.

Undersøgelsen viste, at ved at adaptere til en god “søvnrytme” vil ikke kun forbedrede fysiske præstationsindikatorer, såsom styrke og udholdenhed, men også kognitiv funktion såsom dømmekraft og beslutningstagning.

Kort fortalt

Ikke overraskende ser det ud til, at mange af grundene til grogginess er forbundet med søvn. Så sørg for, at du får den anbefalede mængde med lukkede øjne såvel som at passe godt på dig selv med ordentligt brændstof, timeout og bevægelse for at fjerne den grogginess.

At-Home Athletes | Denne ekspert forklarer, hvorfor søvn er så vigtig

Ernæring

At-Home Athletes | Denne ekspert forklarer, hvorfor søvn er så vigtig

Undgå ikke at få din søvn i hus.

2021-02-19 18:32:07Skrevet af Jamie Wright

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Khubchandani, J., & Price, J. H. (2020). Short sleep duration in working American adults, 2010–2018. Journal of community health, 45(2), 219-227.
  2. Ness, K. M., Strayer, S. M., Nahmod, N. G., Schade, M. M., Chang, A. M., Shearer, G. C., & Buxton, O. M. (2019). Four nights of sleep restriction suppress the postprandial lipemic response and decrease satiety. Journal of lipid research, 60(11), 1935-1945.
  3. Dimitrov, S., Lange, T., Gouttefangeas, C., Jensen, A. T., Szczepanski, M., Lehnnolz, J., … & Besedovsky, L. (2019). Gαs-coupled receptor signalingand sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. Journal of Experimental Medicine, 216(3), 517-526.
  4. Buckley, T. M., & Schatzberg, A. F. (2005). On the interactions of the hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis and sleep: normal HPA axis activity and circadian rhythm, exemplary sleep disorders. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 90(5), 3106-3114.
  5. Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357-368.
  6. Mak, Y. W., Wu, C. S. T., Hui, D. W. S., Lam, S. P., Tse, H. Y., Yu, W. Y., & Wong, H. T. (2014). Association between screen viewing duration and sleep duration, sleep quality, and excessive daytime sleepiness among adolescents in Hong Kong. International journal of environmental research and public health, 11(11), 11201-11219.
  7. Vitale, K. C., Owens, R., Hopkins, S. R., & Malhotra, A. (2019). Sleep hygiene for optimizing recovery in athletes: review and recommendations. International journal of sports medicine, 40(8), 535.

 Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her